Průmysl a podnikání v EU říjen 2013

„Daňový balíček“ zítra Senát zřejmě zamítne, projekt Pospolu ale ohrožen není

Senátoři se v polovině září zabývali „daňovým balíčkem“. Sociální demokraté deklarovali, že tuto legislativu nepodpoří, a to kvůli kontroverznímu zdanění investičních fondů a nulové dani z dividend. Balíček obsahuje také zákony, díky kterým by měly být daňově uznatelné investice do vzdělávání. To má být klíčové pro připravovaný pilotní projekt Pospolu, který má pomoci spolupráci podniků a středních škol. Podle odborníků, které redakce oslovila, však projekt ohrožen není.

Počet pracovních příležitostí v EU nejvíce roste ve zdravotnictví

Přestože se Evropa musí stále potýkat s vysokou nezaměstnaností, je možné nalézt pracovní pozice, o které v Unii zájem roste. Podle Evropské komise je největší poptávka po zaměstnancích v oblasti zdravotnictví, analyticích a vývojářích aplikací, administrativních pracovnících či učitelích.

ČSSD: Daňové úlevy pro firmy podpoříme, i pokud „daňový balíček“ neprojde

V polovině srpna se někteří zástupci Senátu nechali slyšet, že příští týden nepodpoří takzvaný „daňový balíček“. Pod stůl by tak mohly spadnout i zákony zaručující daňovou uznatelnost investic do vzdělávání důležité pro spolupráci škol a firem. Podle stínového ministra školství za ČSSD by však v takovémto případě sociální demokraté sami iniciovali návrh obsahující tyto úlevy.

Pokud Britové opustí EU, banky z Londýna odejdou, varuje Goldman Sachs

Pokud se Velká Británie na základě slibovaného referenda rozhodne vystoupit z Evropské unie, bude to mít dopad na londýnské finanční centrum. V rozhovoru pro večerník Evening Standard to řekli představitelé americké investiční banky Goldman Sachs. Ta by prý v Londýně zůstala, musela by si ale najít také nové působiště v EU. Evropské banky podle nich v případě vystoupení z EU Londýn opustí.

Členské státy mají podle EU přidat v boji s nezaměstnaností

Evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začlenění Lászlo Andor vyzval členské státy, aby se více snažily v boji proti nezaměstnanosti . Ta podle nejnovějšího Eurostatu ve srovnání s loňským rokem vzrostla.

Průzkum: 98 % firem v EU by neohlásilo hackerský útok

Podle nového průzkumu pouze 2 % oslovených firem v EU by veřejně oznámilo, že jejich počítače byly napadeny hackery. Obávají se totiž, že prolomení bezpečnosti jejich dat by mohlo výrazně poškodit jejich reputaci u zákazníků.

ECB zdvojnásobí počet žen ve vedoucích pozicích

Počet žen ve vedoucích pozicích Evropské centrální banky (ECB) se zdvojnásobí, uvádí se v tiskovém prohlášení banky ze včerejšího (29. srpna) odpoledne. Mělo by se tak stát do roku 2019. ECB tím zareagovala na kritiku, které se jí v souvislosti s její dosavadní genderovou politikou dostávalo v posledních letech.

Mají se mladí Češi věnovat praxi už během školy?

Stále více mladých lidí se snaží získat práci už během svého studia. Důvodem přitom není pouze úsilí přivydělat si peníze, ale i snaha o získání kontaktů, zkušeností a lepší výchozí pozice do profesního života. Zatímco podle většiny zaměstnavatelů je praxe uchazečů důležitá, zástupci škol s tímto přístupem příliš nesouhlasí.

Fondy EU: Chorvatsko bude investovat především do růstu a zaměstnanosti

Chorvatsko, které do EU vstoupilo na začátku července 2013, využije prostředky z evropských fondů na podporu hospodářského růstu, vzniku nových pracovních míst a celkové konkurenceschopnosti země. Chorvatský plán tento týden schválila Evropská komise.

Usnadnění státní podpory pro jádro by narušilo trh, zní kritika v EU

Příští měsíc má Evropská komise představit návrh nových pravidel pro poskytování státní pomoci, která by mohla usnadnit udělování podpory novým jaderným zdrojům. Znamenalo by to narušení evropského trhu s energií, tvrdí kritici. Podle analytika Michala Šnobra není evropská regulace v tomto směru efektivní.

kategorie CEBRE a SPČR
zpět