Průmysl a podnikání v EU červen 2014

Evropská komise bude v příštím roce propouštět úředníky

Evropská komise zveřejnila rozpočet pro následující rok. Mají se z něj financovat především projekty na podporu hospodářského růstu a konkurenceschopnosti v Evropě. Rozpočet je nižší než v roce 2013. Komise zároveň počítá s úsporami na platech euroúředníků a slibuje i jejich propouštění.

ČR chce patřit k nejlepším ekonomikám, v žebříčcích klesá

V červnovém srovnání konkurenceschopnosti zemí EU z dílny Světového ekonomického fóra si Česká republika pohoršila o dvě příčky a je na osmnáctém místě. Podle českých i mezinárodních materiálů zůstávají problémy české ekonomiky stále podobné – je potřeba posílit inovace, zlepšit vzdělávání nebo modernizovat státní správu a zlepšit podnikatelské prostředí.

Cigarety mohou zdražit už v letošním roce

Koalice podle očekávání prosadila v prvním kole vládní návrh na zvýšení spotřební daně z cigaret a tabáku. Velmi pravděpodobně už letos podraží krabička cigaret o tři až čtyři koruny. Červnové jednání Poslanecké sněmovny zkomplikovaly opoziční strany TOP 09 a ODS, které vetovaly návrh na zrychlené projednání. Přesto by Sobotkův kabinet chtěl zvýšení prosadit ještě v letošním roce. Mimo jiné proto, aby státní pokladna inkasovala o 2,8 miliardy korun navíc – alespoň takový je tedy odhad ministrů.

ČR bude blokovat sblížení Albánie s EU. Kvůli sporu ČEZ

Česká republika je připravena zablokovat Albánii přidělení statusu kandidátské země Evropské unie. Podle důvěrných zdrojů v Bruselu je důvodem spor albánského státu s energetickým gigantem ČEZ. Albánie loni ČEZ odebrala licenci a firma kvůli tomu vede s Tiranou mezinárodní arbitráž. Evropská komise na začátku června doporučila udělit Albánii status kandidátské země, o kterém má jednat summit EU na konci měsíce.

Slovensko a Česko se zase spojilo. V mobilních tarifech

Slovenští zákazníci O2 už při pohledu na účet nepoznají, z jaké strany Beskyd minulý měsíc volali. Bratislavská pobočka totiž zcela zrušila roamingové poplatky při využívání jejich služeb v České republice. Její služby můžou využívat i čestí občané.

Po Česku jezdí 300 elektromobilů, aut na stlačený plyn je 7.000. Čeho bude víc?

V Česku na začátku června odstartovala roadshow, která informuje o výhodách stlačeného zemního plynu v dopravě. Čistá mobilita, to jsou ale také elektromobily. Kterých aut bude v České republice jezdit v příštích letech víc? A jaké technologie by měl stát podporovat?

Česko vplulo do klidných vod, po letech má deficit pod 3 %

Česká republika se po pěti letech opět dostala se svým rozpočtem pod tříprocentní hranici, kterou jí ukládá Pakt stability a růstu. Evropská komise kvůli tomu doporučila Radě EU zrušení procedury nadměrného deficitu. V té se v současné chvíli nachází 11 zemí Evropské unie, v nejhorších časech hospodářské krize se procedura týkala 24 států.

EU nechce spoléhat na Rusko, mění pohled na úspory energie

Vyšší energetická účinnost může snížit závislost na dovozu ruského plynu, které se chtějí Evropané zbavit. Na podzim by mohla Evropská komise navrhnout závazný cíl, který by doplnil balíček pro rok 2030. Prozatím se se závazkem pro účinnost nepočítalo, podle komisaře pro energetiku Oettingera je ale čas věnovat mu pozornost.

Studie: ČR získala díky vstupu do EU 3,1 bilionu korun

Díky členství v EU rostla česká ekonomika v průměru o 1,1 % rychleji, než kdyby členskou zemí evropské osmadvacítky nebyla. Navíc si tak přišla na 3,1 bilionu korun. Uvádí to studie bilancující desetileté členství ČR v EU, kterou nechal zpracovat kabinet premiéra Bohuslava Sobotky.

kategorie CEBRE a SPČR
zpět