Průmysl a podnikání v EU Srpen 2014

 .

 

Sankce Kyjeva proti Rusku definitivně platí

Ukrajinské sankce proti ruským společnostem a představitelům podporujícím proruské separatisty na východě země definitivně platí. Ukrajinský parlament schválil návrh zákona.

 

Vyšetřování monopolních praktik Gazpromu v EU se zadrhává. I kvůli sankcím

Už na konci minulého roku se začaly z Evropské komise ozývat zprávy, že by mohla obvinit ruský Gazprom z porušování pravidel hospodářské soutěže a uvalit na něj pokutu. Případ se ovšem zadrhnul a zdá se, že kvůli napjatým vzájemným vztahům se nějakou chvíli nepohne. Citlivý zemní plyn zatím obě strany v rozbíhající se obchodní válce ponechávaly stranou.

 

Na „průmyslu“ řešili ruské sankce. Bylo živo

Na ministerstvu průmyslu a obchodu zástupci státu řešili s českými byznysmeny, co si počít s obchodními sankcemi proti Rusku. Dle informací týdeníku Euro a online deníku E15.cz šlo o „velmi živé“ jednání.

 

Česko je závislé na jaderném palivu z Ruska. Dá se to změnit?

Závislost na energii z Ruska řeší Evropská unie nejen ve sféře plynu, ropy a uhlí, ale také jaderné energie. Ruský TVEL sice dodává palivo pouze do několika málo evropských zemí, ty jsou ale na dodávkách paliva z Ruska silně závislé. Evropská komise se to nyní snaží změnit. I v Česku se bude brzy rozhodovat o tom, kdo bude krmit temelínské reaktory.

 

Embargo na potraviny: Rusko může zasáhnout citlivý bod EU

Jednota evropských zemí by mohla kvůli ruskému embargu na dovoz západních potravin projít zatěžkávací zkouškou, shodují se odbornci. Zemědělská politika totiž patří mezi citlivá místa EU. Podaří se Unii najít vhodné řešení a zabránit negativním dopadům na zemědělce? A jak si s vlastním zákazem poradí Rusko?

 

Černý scénář: ČR nemusí vyčerpat až 24,4 miliard

Krizové plány na dočerpání prostředků v evropských fondech, které připravila ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, zatím neplní veškerá očekávání. Nejčernější scénáře proto hovoří o tom, že Česká republika nezvládne do konce roku vyčerpat více než 24 miliard korun. Operační programy ale ručník do ringu neházejí, na vládu putuje nová strategie, jak evropské prostředky zachránit.

 

Hospody bez kouře: Každý pokus má cenu, říká bývalý ministr Heger

Poslanci hnutí ANO navrhují zákaz kouření ve všech prostorách společného stravování. Může dlouhodobě diskutovaná otázka ve Sněmovně bez problémů projít? Nebylo by moudřejší počkat na rozsáhlejší novelu protikuřáckého zákona, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví? Boj s kouřením je běh na dlouhou trať, a čím více pokusů, tím větší šance na úspěch, myslí si bývalý ministr z TOP 09 Leoš Heger.

 

Mládek: Sankce mohou ohrozit až tisíc pracovních míst v Česku

V České republice by mohlo být v souvislosti s hospodářskými sankcemi proti Rusku ohroženo 700 až 1000 pracovních míst. Prohlásil to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Už proto dnes jednal se Svazem strojírenské technologie o tom, jak dopady minimalizovat.

 

Spotřeba energií v EU by měla do roku 2030 klesnout o třetinu, tvrdí Evropská komise

Evropská unie by měla do roku 2030 dosáhnout třicetiprocentních úspor energie. S návrhem přišla Evropská komise, konečně slovo však budou mít členské země. Ty by se měly k návrhu vyjádřit na říjnovém summitu energetické a klimatické politiky. Česko o podobný závazek nestojí.

 

kategorie CEBRE a SPČR
zpět