Debata "Dopady ruských sankcí na české podnikatele"

pořádá CEBRE společně svými partnery.

dne 23. října 2014 od 16:00 do 18:00 hod v Evropském domě v Praze, v Jungmannově ulici 24.

Cílem debaty je s renomovanými odborníky diskutovat o evropských sankcích uvalených vůči Rusku, respektive o ruských sankcích proti EU, a jejich dopadech na hospodářský růst České republiky a konkurenceschopnost českých firem a EU. Dne 12. září 2014 vstoupilo v platnost třetí, a prozatím poslední zpřísnění sankčních opatření EU vůči Rusku. Omezení se dotýkají unijního kapitálového trhu, obchodu se zbraněmi, vývozu zboží a technologií dvojího užití a vývozu citlivých technologií pro ropné odvětví a související obory. Vydány byly také seznamy osob se zákazem vstupu na území EU a došlo k zmrazení jejich zahraničního majetku.

Sankce zasáhly finanční instituce vlastněné více než 50% ruským státem. Omezení je zacíleno na transakce a poskytování finančních prostředků nebo investičních služeb, vydávání nových dluhopisů, akcií atp., s termínem obratu delším než 30 dní. Tato opatření navazují na první vlnu sankcí ze strany EU v reakci na události na Ukrajině ze 17. března 2014. Ruská strana odpověděla protiopatřeními vztahujícími se mimo jiné na zákaz dovozu zemědělských produktů členských států, které sankce přijaly. V rámci nových sankčních opatření byly České republice a dalším zemím vyjednány výjimky, které výrazně zmírňují dopady na české firmy a podnikatele. Forma a přísnost všech uvedených sankcí se však budou s postupem času měnit.

V případě zájmu o účast se prosím registrujte do 22. října 2014 zde nebo Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pozvánka ZDE

kategorie CEBRE a SPČR
zpět