Týdenní přehled aktivit institucí EU 12. 01. - 18. 01.

Tento týden je pořádáno první plenární zasedání Evropského parlamentu v tomto roce.

 Nejdůležitější událostí tohoto týdne je bezesporu první plenární zasedání Evropského parlamentu v tomto roce. Europoslanci budou hlasovat např. o možnosti členských států omezit či zakázat pěstování geneticky modifikovaných organismů (GMOs). V Evropském hospodářském a sociálním výboru probíhají zasedání studijních skupin. Hlavní město Lotyšska Riga se v rámci předsednictví stává místem konání neformálních schůzek vrcholných politických představitelů EU. Politická skupina Evropských reformistů a konzervativců pořádá ve Štrasburku při plenárním zasedání parlamentu setkání pracovní skupiny TTIP.

Pondělí 12. ledna

  • Zasedání Evropského parlamentu. První den jsou na pořadu dne rozpravy a o pokračování zasedání, plán práce, prohlášení Komise k sedmdesátému výročí osvobození Osvětimi a jednominutové rozpravy.
  • Hospodářský a měnový výbor (rovněž ve Štrasburku) pořádá mimořádnou schůzi.
  • Evropský hospodářský a sociální výbor v Bruselu pořádá mimořádnou schůzi předsednictva specializované sekce Jednotný trh, výroba a spotřeba. 

Úterý 13. ledna

  • Zasedá kolegium Komise.
  • V Rize se v rámci lotyšského předsednictví koná neformální schůze politických představitelů EU.
  • V sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku pokračuje plenární zasedání. Druhý den je na řadě zhodnocení italského předsednictví a rozprava o možnosti států omezit nebo zakázat pěstování geneticky modifikovaných organismů (GMOs). Poslanci budou dále hlasovat o rybářských ustanoveních ve středozemním moři a o dohodách s ostrovy Svatý Tomáš, Princův a Seychely. Následně proběhnou rozpravy o prohlášení Evropské rady a komise o výsledcích prosincového setkání rady. Na závěr úterního pléna přijdou na řadu prohlášení k situacím na Ukrajině, v Libyi a v Egyptě.
  • Na půdě Evropského hospodářského a sociálního výboru se koná první schůze zájmové skupiny “Spotřebitelé a životní prostředí“, druhá schůze podskupiny pro přípravu rozpočtu na rok 2016 a druhá schůze studijní skupiny “Evropský systém dohledu nad finančním trhem“. 

Středa 14. ledna

  • Pokračuje plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslanci budou hlasovat o protokolu k Evropsko-středomořské dohodě mezi ES a Tuniskem s ohledem na přistoupení Rumunska a Bulharska k EU. Následovat budou rozpravy o prohlášení Evropské rady a komise k programu lotyšského předsednictví EU. Závěr dne bude věnován Evropskému veřejnému ochránci práv a jeho výroční zprávě za rok 2013.
  • Ve Štrasburku se koná schůze výboru pro mezinárodní obchod.
  • V sídle Výboru regionů se koná přednáška a konzultace aktuálně projednávané iniciativy “Ochrana mořského prostředí“.
  • Evropský hospodářský a sociální výbor pořádá schůzi střediska pro udržitelný rozvoj. Následně jsou na programu schůze studijních skupin na téma “Podpora tvořivosti, podnikání a mobility ve vzdělávání a odborné přípravě“ a “Průmyslová politika pro evropské sklářství“.
  • Skupina Evropských konzervatistů a reformistů pořádá setkání pracovní skupiny TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) ve Štrasburku.

Čtvrtek 15. ledna

  •   V rámci lotyšského předsednictví se v Rize koná další neformální setkání představitelů EU.
  •   Během plenárního zasedání proběhnou rozpravy a hlasování o usneseních týkajících se porušování lidských práv, demokracie a právního státu. Dalším bodem je hlasování o pracovním programu Komise na rok 2015.
  •   Na půdě Evropského hospodářského a sociálního výboru se koná schůze monitorovacího výboru “Východoevropští sousedé“ a druhá schůze studijní skupiny “Řízení rizik v oblasti cel“.

Pátek 16. ledna

  •   V Rize pokračuje neformální setkání politických představitelů EU.
  •   Evropská investiční banka pořádá v Paříži seminář “InnovFin - Podpora inovací ve Francii“.
  •   Think Tank CEPS (Centrum pro evropská politická studia) pořádá akci “Priority lotyšského předsednictví v Radě EU“.

Sobota 17. ledna

  • Neproběhnou žádné zajímavé události.

Neděle 18. ledna

  • Neproběhnou žádné zajímavé události.

Probíhající veřejné konzultace

Do 16.01.        Konzultace o vymezení kritérii identifikace endokrinních disruptorů v kontextu provádění nařízení o přípravcích na ochranu rostlin a nařízení o biocidních přípravcích

Do 20.01.        Pokyny pro posuzování státní podpory v odvětví rybolovu a akvakultury (Návrh)

Do 31.01.        Veřejná konzultace k Patentům a normám - Moderní rámec pro normalizaci související s duševním vlastnictvím

Do 31.01.        Konzultace o přeshraničních fůzích a divizích

Do 28.02.        Cílená konzultace zúčastněných stran ohledně zřízení „pilotního společného projektu“ na podporu realizace evropského hlavního plánu uspořádání letového provozu

Do 13.03.        Konzultace o seznamu navrhovaných projektů společného zájmu

Do 15.03.        Veřejná konzultace o přezkumu směrnice o pracovní době (směrnice 2003/88/ES)

Do 25.03.        Veřejná konzultace o navrhovaných úpravách nařízení 773/2004 a oznámení o přístupu k souboru, shovívavosti, narovnání a spolupráci s národními soudy

Přehled pro Vás připravilo CEBRE – Česká podnikatelská reprezentace při EU

dne 12/01/2015.

alt

kategorie CEBRE a SPČR
zpět