Balíček k zaměstnanosti Evropské komise hledá cestu k pracovním místům

Balíček doplňuje priority Roční analýzy růstu, svým masivním záběrem však může rozmělnit strategické dokumenty EU v oblasti zaměstnanosti. Méně by bylo více.

Evropská komise dne 18. dubna 2012 vydala tzv. balíček k zaměstnanosti (Employment Package), který obsahuje zastřešující sdělení „Směrem k růstu bohatému na pracovní místa“ a řadu pracovních dokumentů Komise k jednotlivým oblastem, jimiž jsou: analýza trhu práce, zelená pracovní místa, zaměstnanost ve zdravotnictví, zaměstnanost v ICT, flexikurita, implementace iniciativy Příležitosti pro mládež, rámec pro kvalitu stáží, reforma EURES, zaměstnanost v osobních službách a službách domácnostem.

Cílem balíčku je doplnit Roční analýzu růstu a Hlavní směry zaměstnanosti o střednědobé priority k naplnění cílů strategie Evropa 2020 a také zhodnotit, jak se politiky zaměstnanosti vzájemně ovlivňují s dalšími politikami na podporu inteligentního, udržitelného a začleňujícího růstu. Balíček rovněž naznačuje úlohu finančních nástrojů EU, zejména Evropského sociálního fondu, na podporu potřebných reforem trhu práce.

Zastřešující sdělení se v první kapitole věnuje podpoře tvorby pracovních míst, obsahuje řadu priorit na podporu poptávky po práci (finanční podpora nových pracovních míst, snižování daňového zatížení práce, podpora podnikání, boj proti nenahlášené práci atd.) i na využití potenciálu klíčových odvětví (zelené ekonomiky, zdravotní a sociální péče, ICT) a připomíná existující finanční nástroje EU.

Druhá kapitola se věnuje modernizaci trhu práce prostřednictvím reforem na podporu přechodů na trhu práce, reformy veřejných služeb zaměstnanosti, investování do dovedností (předvídání kvalifikačních potřeb trhu práce, uznávání kvalifikací, synergie mezi systémy vzdělávání a trhem práce) a podporou mobility a volného pohybu pracovních sil (včetně reformy EURES).

Třetí kapitola se zabývá zlepšováním procesu řízení: posilováním mnohostranného dohledu, sociálního dialogu a zlepšováním vazby mezi prioritami strategie Evropa 2020 a jejich financováním. Příloha pak obsahuje soubory hlavních aktivit na podporu zaměstnanosti ve výše uvedených odvětvích (zelené ekonomice, zdravotnictví a ICT).

Součástí balíčku je pak rovněž soubor Pracovních dokumentů Komise, z nichž jeden analyzuje situaci a vývoj trhů práce EU a další dále rozpracovávají jednotlivé priority balíčku: zaměstnanost v sektoru ICT; zaměstnanost v sektoru osobních služeb a služeb pro domácnosti; reformu EURES; flexikuritu; „zelená“ pracovní místa; zaměstnanost ve zdravotnictví; kvalitu stáží; provádění iniciativy Příležitosti pro mládež.

Svaz průmyslu a dopravy ČR bude balíček analyzovat, ale předběžně může řadu navržených priorit a opatření podpořit. Nicméně současně poukazuje na skutečnost, že pro stanovování priorit politiky zaměstnanosti EU v rámci strategie Evropa 2020 slouží Hlavní směry zaměstnanosti, Společná zpráva o zaměstnanosti a závěry Evropské rady. Není tedy zcela jasný účel a postavení balíčku v hierarchii unijních instrumentů. Balíček je příliš rozsáhlý a může poněkud rozmělnit obsah již přijatých dokumentů.

Sdělení Evropské komise Směrem k oživení bohatému na pracovní místa“ (COM(2012) 173) (AJ) [pdf 120 kB]

Pracovní dokumenty Evropské komise:
kvalita stáží (AJ) [pdf 43 kB]
- využití zaměstnavatelského potenciálu v oblasti osobních služeb a služeb pro domácnosti (AJ) [pdf 256 kB]
- reforma EURES (AJ) [pdf 63 kB]
- implementace iniciativy Příležitosti pro mládež (AJ) [pdf 58 kB]
- trendy a výzvy na trhu práce (AJ) [pdf 164 kB]
- otevřené, dynamické a začleňující trhy práce (AJ) [pdf 249 kB]
- využití zaměstnavatelského potenciálu ICT (AJ) [pdf 253 kB]
- akční plán pro pracovní sílu ve zdravotnictví (AJ) [pdf 98 kB]
- využití zaměstnavatelského potenciálu zeleného růstu (AJ) [pdf 105 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět