Komise stáhla návrh na celoevropskou úpravu práva na stávku

Proti návrhu zvaném Monti II byli zaměstnavatelé,  odbory, členské státy i valná většina Evropského parlamentu.

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá rozhodnutí Komise stáhnout návrh na nařízení, které by mimo jiné zavádělo i úpravu práva na stávku na evropské úrovni. Návrh Komise „nezkously“ zejména národní parlamenty členských států jako strážci subsidiarity a vytáhly do boje se žlutou kartou. Komise sice argumentuje, že návrh nařízení nespadá pod režim testování subsidiarity, nicméně vnímá, že by v Radě nedošlo k dohodě mezi členskými státy. Návrh tedy oficiálně stáhla.

Komise pod tlakem zejména evropských odborů přistoupila k revizi směrnice o vysílání pracovníků 96/71/EK a letos v březnu přišla s dvěma návrhy. První návrh byl návrh na směrnici (KOM (2012)131), která by zvýšila vymahatelnost originál směrnice a zaměřila se především na vyjasnění definic, administrativní spolupráci a posílení národních kontrolních mechanismů. Druhý návrh měl mít formu nařízení (KOM(2012)130) a jeho cílem bylo vyrovnat se s dopady rozsudků Evropského soudního dvora Laval a Viking a nastavit rámec pro úpravu práva na stávku v rámci přeshraničních podnikatelských aktivit.

Svaz průmyslu a dopravy ČR se intenzivně věnoval analýze a projednávání obou návrhů. Pokud jde o návrh směrnice o vymahatelnosti, jednání v Radě pokračují. Svaz prosazuje stanovisko zaměstnavatelů v rámci tripartitní ad hoc skupiny při Ministerstvu práce a sociálních věcí, v rámci Evropského hospodářského a sociálního výboru a v rámci BUSINESSEUROPE. Jednání pokračují a cílem zástupců byznysu je zejména snížit administrativní požadavky na podniky, podpořit přeshraniční poskytování služeb a zabránit přenosu odpovědnosti za kontrolní činnost ze státu na podnikatele.

Svaz stejně intenzivně podporoval pozici BUSINESSEUROPE, české reprezentace v Bruselu i Senátu Parlamentu České republiky na stažení návrhu nařízení na úpravu práva na stávku. Nyní tedy vítá rozhodnutí Komise jednání zastavit a návrh stáhnout.

Stanovisko BUSINESSEUROPE (AJ) [pdf 89 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět