Barnierův Akt pro jednotný trh II

Dvanáct priorit na podporu růstu, zaměstnanosti a důvěry. Hybnou silou infrastruktura, přeshraniční mobilita podniků i občanů, digitální ekonomika a sociální podnikání.

Evropský parlament a Rada dosud nepřijaly prvních dvanáct návrhů na posílení jednotného trhu a komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier už přichází s novou sadou dvanácti legislativních i nelegislativních priorit na podporu růstu. „Akt o jednotném trhu II: společně pro nový růst“ (KOM(2012) 573) navazuje na první sadu opatření „Aktu o jednotném trhu I“ (KOM(2011) 206) z dubna 2011. Komisař Barnier předpokládá, že konkrétní legislativní návrhy s aktem spojené předloží do poloviny roku 2013 tak, aby Rada ministrů dosáhla dohody na jarním summitu 2014.

Letos oslavuje Evropa 20 let jednotného trhu. Práce na něm však stále ještě není ukončena. Jednotný trh musí reagovat na neustále se měnící svět, ve kterém se sociální a demografické výzvy, nové technologie a imperativy jako klimatické změny musí stát součástí politického myšlení. Finanční a ekonomická krize navíc vygenerovala nové výzvy, kterým Evropa musí čelit. Britský konzervativní poslanec Evropského parlamentu Malcolm Harbour, předseda Výboru pro jednotný trh a ochranu spotřebitelů, označil práci na aktu za velký politický úspěch a řekl: Je naprosto zásadní posílit jednotný trh v době ekonomických potíží.“ Komisař Barnier pak na konferenci Evropského hospodářského a sociálního výboru 25. září 2012 zdůraznil: „Všechny prostředky, které má Evropská unie k dispozici, musí být využity na podporu růstu.“

Výchozím rámcem pro jednotný trh je Strategie Evropa 2020 (KOM(2010) 2020) a Pakt pro růst a zaměstnanost přijatý v červnu t.r. Evropskou radou. A jednotný trh je jeho ústřední agendou. Nová vize jednotného trhu se musí stát přesvědčivou realitou pro občany i podniky a musí být podpořena všemi aktéry.

Nový návrh Komise je postaven na čtyřech klíčových oblastech s velkým potenciálem růstu:

  • vytvoření plně integrovaného jednotného trhu pro dopravu a energetiku;
  • posílení přeshraniční mobility občanů a podniků;
  • podpoře digitální ekonomiky přes hranice;
  • a posílení sociální ekonomiky, soudržnosti a důvěry spotřebitelů.

V souboru dvanácti konkrétních návrhů je Komise připravena vydat 4. železniční balíček zaměřený na optimalizaci stávající infrastruktury, uvolnění kabotáže a modernizaci pravidel bezpečnosti a interoperability, balíček legislativních i nelegislativních opatření v oblasti námořní dopravy „Blue Belta urychlit implementaci Jednotného evropského vzdušného prostoru („Single European Sky“) a 3. energetického balíčku.

V oblasti občanů a pracovníků navrhuje Komise přeměnu systému EURES v inteligentní nástroj na podporu lepšího přístupu těch, co práci hledají, k volným pracovním místům. V zájmu zlepšení podnikatelského prostředí a přístupu k financím Komise zreviduje dopad nových požadavků na banky spojených s implementací nových standardů Basel III a chystá se zmodernizovat insolvenční pravidla a umožnit podnikatelům druhou šanci.

Klíčovou prioritou zůstává i nadále rozvoj digitální ekonomiky, podpora on-line služeb a využití růstového potenciálu směrnice o službách. Komise nezapomíná ani na spotřebitele s cílem zajistit větší koherenci a vymahatelnost pravidel pro bezpečnost výroků.

Ve středu zájmu Komise je i rozvoj sociální ekonomiky a revize pokroku v implementaci Akčního plánu přijatého v kontextu  Iniciativy sociálního podnikání (2011), kterou Komise plánuje na začátek roku 2014.

Akt o jednotném trhu II (KOM(2012) 573) [pdf 361 kB] (AJ)  [pdf 147 kB]

BUSINESSEUROPE k oslavě jednotného trhu – publikace „Jednotný trh: cesta vpřed“

Akt o jednotném trhu I

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět