Posílení sociální dimenze Hospodářské a měnové unie

Komise vysílá pozitivní signál o nezbytnosti strukturálních reforem ve společném zájmu Hospodářské a měnové unie.

Komise zveřejnila dne 2. 10. 2013 očekávané i zpochybňované sdělení o sociální dimenzi Hospodářské a měnové unie (HMU). Sdělení je prezentováno jako příspěvek ze strany Komise k diskusi o prohloubení Hospodářské a měnové unie. Sdělení zdůrazňuje, že krize odhalila strukturální slabosti v evropské ekonomice a řízení na úrovni EU, nicméně bylo dosaženo pokroku na cestě k oživení a v tvorbě pracovních míst, a vysílá pozitivní poselství o potřebě strukturálních reforem ve společném zájmu HMU.  Důraz je kladen zejména na tyto oblasti:

  • Lepší monitorování vývoje zaměstnanosti a sociálního vývoje v HMU
    Cílem je lepší začlenění sociální dimenze do sledování makroekonomických nerovnováh a posilování existujícího rámce pro koordinaci politik zaměstnanosti a sociálních politik. Při plném respektu k faktu, že zaměstnanost a sociální systémy jsou primárně v kompetenci členských států, to Komise vidí jako cestu k vybudování skutečné HMU se sociální dimenzí.
    Hlavním cílem je mít lepší a lépe načasovanější politické odpovědi. S tím je spojena podpora výsledkové tabule s klíčovými indikátory pro zaměstnanost a sociální oblast jako např: úroveň nezaměstnanosti a způsoby, jak se objevuje, míra NEETs (mladých lidí nezařazených ani do vzdělávacích systémů ani na trh práce), skutečný hrubý disponibilní příjem domácností, míra rizika chudoby práceschopné populace a nerovnosti. To by mělo být v mandátu Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele před jarním summitem 2014.

  • Posílení solidarity a akce v oblasti zaměstnanosti a pracovní mobility
    To zahrnuje lepší využití rozpočtu EU a finančních zdrojů k rozvoji sociální dimenze EU a současně také k vystupňování aktivity v oblasti zaměstnanosti s důrazem na mladé a odstraňování překážek příhraniční pracovní mobility. Komise také uznává potřebu podpory opatření jak na nabídkové, tak poptávkové straně pracovního trhu.

  • Posílení sociálního dialogu  
    Tato část zdůrazňuje potřebu lepšího využití existující struktury a zapojení sociálních partnerů do evropské správy.

Myšlenka stabilizačního nástroje na úrovni HMU je zahrnuta ve sdělení ve smyslu podpory adaptace na asymetrické šoky a usnadnění silnější ekonomické integrace a konvergence. Toto je nahlíženo jako dlouhodobý cíl v kontextu progresivního sdílení kompetencí suverenity a solidarity na evropské úrovni, což by si vyžádalo zásadní změny Smlouvy.

Důležitá je i skutečnost, že sdělení konkrétně nerozvíjí myšlenku vytváření systémů dávek v nezaměstnanosti na úrovni EU, ale spíše v obecnějším a širším smyslu hovoří o společném makroekonomickém stabilizačním nástroji, který by byl jakýmsi zajišťovacím systémem na rozdělení rizika z ekonomických šoků mezi členské státy. Tím by se mělo zabránit permanentním transferům jednotlivým státům (jako příklad je uváděn systém dávek v nezaměstnanosti v USA).

Více informací(AJ) [pdf 67 kB]

Sdělení Evropské komise COM(2013) 690 (AJ) [pdf 189 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Mezinárodní organizace a EU
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět