Restrukturalizace pod taktovkou EU

Komise přichází se společnými evropskými principy restrukturalizace. Legislativní akce se podmínečně odkládá do roku 2016. .

Makroekonomické nejistoty a přetrvávající strukturální rigidity představují pro evropský průmysl varovný výhled. Průmyslová výroba v Evropě stále ještě nedosáhla předkrizové úrovně roku 2007, soukromé investice jsou nízké. Podle údajů Evropského monitoru pro restrukturalizaci (EMR) Eurofound proběhlo za tři čtvrtletí roku 2014 celkem 250 restrukturalizací, zmizelo 57 081 pracovních míst a bylo vytvořeno 27 791 nových pracovních příležitostí. Evropský trh práce tedy ztratil celkem 29 289 pracovních míst.
 
Evropská komise přišla 13. 12. 2013 s návrhem na „Rámec kvality EU pro předjímání změn a restrukturalizaci“, který by na základě příkladů dobré praxe definoval společné principy pro úspěšný proces předvídání a řízení restrukturalizačních procesů tak, aby se lidské zdroje úspěšně přemístily z upadajících odvětví do odvětví s největším potenciálem pro růst.   
 
Roční analýza růstu 2014 (AGS) zdůraznila, že restrukturalizace jde ruku v ruce s návratem k růstu, oddlužením podniků i domácností a nasměrováním výrobních faktorů do produktivnějších odvětví ekonomiky. Ozdravení znamená nalézt nové a dlouhodobé zdroje růstu a konkurenceschopnosti ve vysoce produktivních a na znalostech založených aktivitách. Toho nelze dosáhnout jinak než řádně řízeným procesem restrukturalizace průmyslové základny EU a ekonomiky jako celku.
 
Legislativní rámec EU pro restrukturalizaci je nastavený a kontrola účelnosti legislativy („fitness check“) byl pozitivní. Evropská komise však shledává nedostatky v rozsahu a implementaci legislativy a v jednotnosti definic a navrhuje konsolidaci tří směrnic o informování pracovníků a konzultacích s nimi v rámci restrukturalizačních procesů a rozšíření i na veřejný sektor.
 
Sdělení rekapituluje finanční nástroje na podporu restrukturalizace v EU. V programovém období 2014 – 2020 budou hlavními finančními nástroji Evropský sociální fond (ESF) a Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci (EGF). Podpora restrukturalizačním procesům bude zajištěna také prostřednictvím dalších již existujících strukturálních fondů i nové Iniciativy pro mladé.
 
Evropská komise v navrhovaném rámci definuje společné principy pro předvídání a úspěšné řízení restrukturalizace a rozděluje úkoly a odpovědnost mezi jednotlivé aktéry. Společným jmenovatelem pro všechny skupiny je pravidelné monitorování potřeb pracovních míst a znalostí, vypracovávání společných diagnóz, individuální a cílená opatření v podobě vzdělávacích a kariérních plánů, ale také individuální odpovědnost jednotlivce informovat se o nabízených možnostech a využít je.
 
Pro podniky a zaměstnavatele to bude navíc znamenat strategické dlouhodobé monitorování ekonomické a finanční situace podniku, dosažení interního konsensu a včasné informování a pracovníků a konzultace s nimi a pomoc při zajištění individualizované podpory propouštěným pracovníkům.
 

Další svěrací kazajka může ohrozit reindustrializaci Evropy

Restrukturalizace je běžnou a neoddělitelnou součástí podnikání. Nejúčinnější předvídání změn, nejefektivnější řízení restrukturalizace a nejlepší řešení v zájmu podniků i zaměstnanců je na úrovni podniků. BUSINESSEUROPE proto apeluje na Komisi, aby zaručila, že se restrukturalizační proces nestane pro podniky novým finančním a administrativním břemenem v době, kdy Evropa musí posílit svoji atraktivitu jako místa vhodného pro podnikání. V opačném případě to bude odporovat úsilí Komise o posílení pozice průmyslu v EU.   
 
Generální ředitel BUSINESSEUROPE Markus Beyrer sdělení Komise komentoval slovy: V dnešním dynamickém globálním prostředí musí být evropské podniky schopny konkurovat svým protějškům z jiných regionů světa. Adaptabilita je základním rysem silných, odolných a konkurenceschopných podniků. Evropská unie musí být extrémně opatrná, aby nepodkopala schopnost byznysu reagovat na nové tržní podmínky, aby podniky v dlouhodobé perspektivě zůstaly udržitelné.“


Stanovisko BUSINESSEUROPE k restrukturalizacím a řízení změn (AJ)[pdf 398 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět