Revidovaný Všeobecný systém preferencí (GSP)

Stabilita, předvídatelnost a cílené výhody pro rozvojové země, které to nejvíce potřebují.

Od 1. 1. 2014 platí nový režim celních preferencí. Na změnu pravidel upozorňovala Komise členské státy a firmy více jak rok.
 
Komise snížila počet zemí způsobilých přijímat preference (příloha I Nařízení 978/2012) ze 117 na 90, 67 zemí bude moci využívat jiné režimy zvýhodňující jejich vstup na trhy EU, 20 zemí již nebude v režimu GSP. Revidovaný režim by měl být více cílený na země, které to potřebují, měl by i nadále podporovat principy udržitelného rozvoje a hospodářské správy a posílit stabilitu a předvídatelnost.
 
Poskytnutím preferenčního přístupu na trh Unie by měl systém rozvojovým zemím pomoci v jejich úsilí o snižování chudoby a podporu řádné správy věcí veřejných a udržitelného rozvoje tím, že jim napomáhá vytvářet prostřednictvím mezinárodního obchodu další příjmy, jež pak mohou zpětně investovat ve prospěch svého vlastního rozvoje, a zároveň diverzifikovat jejich ekonomiky. Celní preference systému by se měly zaměřit na pomoc rozvojovým zemím, které mají větší rozvojové, obchodní a finanční potřeby. Preference by měly posilovat další hospodářský růst a tím kladně reagovat na potřebu udržitelného rozvoje. V rámci zvláštního pobídkového režimu by tudíž měla být pro dotčené zvýhodněné země pozastavena valorická cla. Rovněž by měla být pozastavena specifická cla, nejsou-li kombinována s clem valorickým.


Legislativní rámec: Nařízení 978/2012 z 25. 10. 2012 (AJ) [pdf 1,69 MB]

Praktický průvodce novým GSP (AJ) [pdf 387 kB]

Další informace o GSP (AJ) 

Fakta o reformě GSP (AJ) [pdf 539 kB]

Tisková zpráva Evropské komise (AJ) [pdf 89 kB]

EU a WTO

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět