První zpráva Evropské komise o boji proti korupci

U České republiky si Komise všímá veřejných zakázek a veřejných fondů.

Zprávou o boji proti korupci Komise 3. února zahájila celoevropskou debatu o protikorupčních opatřeních s aktivní účastí členských států. Komise ve zprávě navrhuje řešení, na nichž hodlá spolupracovat s členskými státy. V další fázi spustí program na sdílení zkušeností k identifikaci příkladů nejlepší praxe, překonání nedostatků v protikorupčních politikách, zvyšování povědomí a poskytování školení. Další zprávu vydá po dvou letech.
 
Zpráva popisuje stav v jednotlivých členských zemích EU: zavedená protikorupční opatření, která z nich se osvědčila a co a jakým způsobem je potřeba zlepšit. Charakter i rozsah korupce a účinnost přijatých opatření se napříč státy liší a ve všech členských státech vyžaduje větší pozornost. Ve zprávě jsou také zdůrazněny správné postupy, které by mohly být vzorem pro ostatní. Zvláštní pozornost je věnována zadávání veřejných zakázek. Komise vyzývá k dalšímu posílení norem pro bezúhonnost v této oblasti a navrhuje možnosti zdokonalení kontrolních mechanismů.
 
V České republice si Komise všímá zejména problémů v souvislosti s veřejnými zakázkami a zneužíváním veřejných fondů. Ve zprávě se konstatuje, že pokusy zavést legislativu pokrývající konflikt zájmů ve státní správě nebyly úspěšné, a navrhují řešení. Z výsledků celoevropského průzkumu vyplývá:
  • 71 % podniků v České republice považuje korupci za největší překážku podnikání, což je nejvíce v EU (průměr za celou EU je 43 %)
  • 90 % podniků v České republice a 95 % Čechů se domnívá, že korupce je v zemi rozšířená;
  • 47 % podniků v EU se domnívá, že předpokladem úspěchu v podnikání jsou politické konexe;
  • 51 % podniků v České republice, které se zúčastnily veřejných tendrů/zakázek tvrdí, že jim korupce zabránila v získání kontraktu (průměr EU je 32 %).

Protikorupční zpráva EU (COM(2014) 38) (AJ) [pdf 613 kB]

Tisková zpráva Evropské komise [pdf 99 kB]

Další informace

Marta Blízková
Mezinárodní vztahy – Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět