Komise vyrazila do boje proti nehlášené práci

Komise bude podporovat členské státy při potírání tohoto neduhu.

Podle průzkumu Eurobarometru z roku 2013 4 % respondentů připustila, že vykonávali nedeklarovanou práci, přitom 11 % respondentů uvedlo, že v předchozím roce zakoupilo produkt či službu, u které mělo podezření, že je výsledkem nehlášené práce.

Evropská komise předložila 9. 4. 2014 návrh na vytvoření Platformy pro posílení spolupráce na úrovni EU (KOM(2014) 221), která má za cíl účinněji předcházet nehlášené práci a odrazovat od ní. Návrh předpokládá, že členy platformy budou povinně všechny členské státy, jelikož nehlášená práce se týká všech států a jejich společná účast je pro řešení situací přes hranice států zásadní.

Nová Platforma by měla na úrovni EU vytvořit prostor pro všechny donucovací orgány podílející se na odhalování a potírání nehlášené práce, jako jsou inspektoráty práce, orgány správ sociálního zabezpečení, daňové úřady, služby zaměstnanosti a migrační orgány, jakož i ostatní zúčastněné strany, jako např. zástupce zaměstnavatelů a zaměstnanců.

Návrh předpokládá ustanovení jednoho kontaktního orgánu na národní úrovni, který bude v záležitostech aktivit Platformy ve styku se všemi úřady zainteresovanými na prevenci nehlášené práce a odrazování od ní a bude zaručovat účast příslušných úřadů na zasedáních Platformy a/nebo jejich přispívání k aktivitám Platformy a jejích pracovních skupin, pokud budou na programu jednání Platformy otázky spadající do jejich pravomoci. Platforma by měla zaplnit vakuum na úrovni EU, kde až doposud byla nehlášená práce v různých výborech a pracovních skupinách diskutována jen sporadicky a nekoordinovaně.

Návrh rozhodnutí bude předložen ke schválení Evropskému parlamentu a Radě. Představení návrhu v Pracovní skupině pro sociální otázky Rady je předběžně plánováno na konec dubna.

Návrh na vytvoření evropské Platformy pro posílení spolupráce v předcházení nedeklarované práce a odrazování od ní (KOM(2014) 221) (AJ) [pdf 176 kB]

Více informací

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět