Záruky pro mladé rok po přijetí celoevropské iniciativy

Nutné systémové změny ve spolupráci podniků, vzdělávacích institucí a služeb zaměstnanosti.

Dne 8. 4. 2014 se konala v Bruselu pod záštitou Evropské komise (EK) a Generálního ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a začleňování (DG EMPL) konference na vysoké úrovni o implementaci záruky pro mladé pod titulem „Making it Happen“.

Konference se konala rok po přijetí této společné iniciativy všemi členskými státy. Záruka pro mladé znamená nový přístup k řešení nezaměstnanosti mladých lidí. Jejím cílem je zajistit, aby všechny osoby mladší 25 let získaly během 4 měsíců od chvíle, kdy ukončily formální vzdělávání nebo přišly o práci, kvalitní, konkrétní nabídku uplatnění ve formě nabídky pracovního místa, odborné praxe či stáže, nebo možnosti dalšího vzdělání, a to bez ohledu na to, zda jsou zapsaní na pracovním úřadě jako žadatelé o práci či nikoli. Nabídka by měla zároveň odpovídat konkrétním potřebám a specifické situaci dané osoby.

Úvodní projev pronesl předseda EK José Manuel Barroso. Globální rozměr celé akci na podporu akcí proti alarmující nezaměstnanosti mládeže dala účast zástupců ILO, OECD a G-20. Generální tajemník ILO Guy Ryder řekl: ILO podporuje tuto evropskou iniciativu. Iniciativa záruky pro mladé není všelék, je to ale jasný plán cílených akcí. Nyní je důležité se soustředit na kvalitu a dostupnost pracovních příležitostí pro všechny mladé lidi.“ Komisař pro zaměstnanost, sociální věci a začleňováníLászló Andor konferenci uzavřel slovy: „Co tedy ještě zbývá udělat, aby se záruka pro mladé stala realitou? Společné úsilí, integrování politik a solidarita.“

BUSINESSEUROPE reprezentoval Maxime Cerutti, ředitel útvaru pro zaměstnanost a sociální věci. Aktivity na podporu realizace garancí pro mladé prezentovaly společnosti Nestlé, Telefónica a Bosch.

Stanovisko BUSINESSEUROPE k zárukám pro mladé (AJ) [pdf kB]

Evropská komise: Záruky pro mladé

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět