Komise chce posílit práva akcionářů

Větší transparentnost nebo nová svěrací kazajka pro společnosti?.

Ještě než stačil Evropský parlament odhlasovat pro byznys tolik kontroverzní návrh Komise na směrnici o zveřejňování nefinančních informací a informací o rozmanitosti (KOM(2013) 207) přichází Komise ve jménu transparentnosti a lepšího podnikatelského prostředí s novým návrhem z oblasti správy a řízení společností.

Dne 9. 4. 2014 zveřejnila Komise svůj návrh směrnice (KOM(2014) 213), kterou se mění směrnice 2007/36/ES, pokud jde o podporu dlouhodobého zapojení akcionářů, a směrnice 2013/34/EU, pokud jde o některé prvky výkazu o správě a řízení společností. Komise reaguje na zjištěné nedostatky ve správě a řízení společností kótovaných na burze, a to zejména pokud jde o zapojení akcionářů a větší transparentnost.

Na základě konzultací zainteresovaných stran prostřednictvím dvou zelených knih v letech 2010 a 2011 předložila Komise v roce 2012 svůj „Akční plán: Evropské právo obchodních společností a správa a řízení společností – moderní právní rámec pro angažovanější akcionáře a udržitelnější podniky“.

Současný návrh Komise se zaměřil na pět konkrétních cílů:

  1. zvýšit úroveň a kvalitu zapojení vlastníků a správců aktiv do správy a řízení společností,
  2. vytvořit lepší vazbu mezi odměnou a výkonností členů orgánů společnosti,
  3. posílit transparentnost a dohled akcionářů nad transakcemi se spřízněnými stranami,
  4. zajistit spolehlivost a kvalitu poradenských služeb zmocněných poradců
  5. a usnadnit příhraniční předávání informací v rámci celého investičního řetězce.

Pravidla uvedená v návrhu by se měla týkat pouze společností kótovaných na burze a měla by zajistit, aby akcionáři mohli hlasovat o politice odměňování a zprávách o odměňování. Současně s tímto návrhem přijala Komise doporučení o kvalitě podávaných zpráv o správě a řízení společností.

Opatření, která Komise ve směrnici navrhuje [pdf 242 kB]

Návrh směrnice (KOM(2014) 213) (AJ)[pdf 136 kB] 

Více informací

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět