Ambice pro Evropskou radu

Dejme šanci růstu! Vize evropského byznysu o budoucích politikách EU.

Obnovení závazku k Paktu pro růst a zaměstnanost

Pravidelná neformální výměna názorů z iniciativy irského předsednictví mezi velvyslanci (CRP II) a předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem k agendě červnového jednání jasně naznačila, že nejdůležitějšími tématy nadcházejícího jednání budou nezaměstnanost mladých a financování evropského hospodářství. Jedním z hlavních cílů pro červnovou Evropskou radu má být dosažení obecné shody nad potřebou fiskální konsolidace, která bude respektovat národní specifika a různé fáze hospodářského cyklu. Z tohoto důvodu předseda Komise Barroso apeloval na členské státy, aby dále neoslabovaly specifická doporučení Rady a zodpovědně se zaměřily na jejich implementaci. Předseda Barroso dále vyzdvihl nutnost dosažení rychlé dohody Rady s Evropským parlamentem ohledně Víceletého finančního rámce 2014-2020. Na jednu stranu po Radě požadoval přísné dodržování rámce daného únorovými závěry Evropské rady ve vztahu k revizi zaměstnaneckých předpisů, ale na druhou stranu plédoval za ústupky vůči Evropskému parlamentu v oblasti flexibility. Co se týče prohlubování hospodářské a měnové unie, předseda Barroso vyjádřil přesvědčení, že v procesu je třeba pokračovat. Nijak však nespecifikoval termín předložení návrhu na ustavení tzv. jednotného rezolučního mechanismu.

Konkrétním příspěvkem Komise Evropské radě je sdělení „Společně pro mladé lidi Evropy“. Ve sdělení se uvádí: "Mladí lidé jsou klíčem k budoucí dynamice a prosperitě Evropy. Jejich talent, energie a kreativita pomohou Evropě, až se dostaneme z finanční a ekonomické krize, růst a stát se konkurenceschopnější." Průměrná míra nezaměstnanosti mládeže v EU je 23,5 % a 7,5 miliónů mladých lidí není ani ve školách, ani na trhu práce. Sdělení proto přináší sedm klíčových kroků, které je třeba učinit bez zbytečné prodlevy. Prioritou zůstávají záruky pro mladé.

 Také prezident Evropské rady Herman Van Rompuy oslovil členské státy svým dopisem ze 7. 6. 2013, ve kterém ocenil úsilí řady členských států o obnovení rovnováhy veřejných financí a pokrok ve strukturálních reformách, a připomněl členských státům, že v době zasedání Evropské rady to bude právě rok, co byl přijat společný závazek ve formě Paktu pro růst a zaměstnanost. Van Rompuy v dopise napsal: „I když jsme pokročili v řadě aspektů Paktu, je potřeba, abychom vydrželi v tomto úsilí a obnovili pocit naléhavosti.“

Evropský byznys chce dát šanci růstu

Evropský byznys, reprezentovaný BUSINESSEUROPE, provedl vlastní bilanci a zaslal Evropské radě v předvečer jejího jednání společné poselství „Dejme šanci růstu“, které vyzývá členské státy, aby vzaly vážně doporučení Rady a pokročily ve strukturálních reformách, zejména pokud jde o zlepšení flexibility trhů práce, posílení tržního prostředí pro výrobky a snížení administrativní zátěže pro podniky. Strukturální reformy a zdravé veřejné finance jsou v zájmu dlouhodobého udržitelného růstu neodmyslitelné. Evropské hlavy států a vlád musí přijmout závazek v zájmu opětovného vybudování důvěry, obnovení konkurenceschopnosti a soukromých investic, a to především rychlým dosažením dohody na novém víceletém finančním rámci, reálným pokrokem při budování bankovní unie, obnovením přístupu podniků k financím a mobilizací všech politik na podporu růstu.

BUSINESSEUROPE přichází nejen s vlastní vizí budoucnosti EU a prorůstové hospodářské politiky, ale i průmyslové politiky, kterou poprvé, jako tzv. Průmyslový pakt představila u příležitosti Evropského podnikatelského summitu dne 15. 5. 2013 v Bruselu. BUSINESSEUROPE současně představuje i svou vizi Energetiky a klimatu 2030. Úsilí BUSINESSEUROPE přispět k diskusi o budoucnosti EU je synergicky podpořeno i její aktivní podporou připravované Deklarace Evropských sociálních partnerů o zapojení sociálních partnerů do evropské hospodářské správy, která bude prezentována na říjnovém Tripartitním sociálním summitu.

Poselství BUSINESSEUROPE k prorůstové hospodářské politice před zasedáním Evropské rady 27. - 28. 6. 2013 (AJ) [pdf 149 kB]

Průmyslový pakt BUSINESSEUROPE (AJ) [pdf 330 kB]

Publikace BUSINESSEUROPE: vize energetické politiky a politiky v oblasti změn klimatu 2030 (AJ) [pdf 1,66 MB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Růžena Hejná
/
kategorie Evropská rada
zpět