Říjnová Evropská rada o jednotném digitálním trhu

Tématy digitální trh, inovace, služby, růst, konkurenceschopnost, financování ekonomiky, pracovní místa. Byznys očekává stimulující regulatorní prostředí.

Hlavy států a vlád povedou v Bruselu ve dnech 24. -25. října 2013 diskusi o stavu digitální agendy a dohodnou vodítka pro dokončení jednotného digitálního trhu v roce 2015. V dubnu 2013 vydala Evropská komise pracovní dokument, v němž identifikuje překážky implementace jednotného digitálního trhu a navrhuje klíčové iniciativy k jejich odstranění. V září 2013 navázala komplexním balíčkem k jednotnému telekomunikačnímu trhu.

Evropská rada posoudí pokrok dosažený v oblasti inovací od února 2011 a stanoví další linie pro dokončení Evropského výzkumného prostoru (ERA) do roku 2014 a pro budoucí vývoj. Rada se zaměří na následné kroky po vzájemném hodnocení (tzv. peer review) požadavků na poskytovatele služeb v rámci směrnice o službách, protože členské státy stále kladou na poskytovatele služeb mnoho nepřiměřených požadavků.

Dalšími tématy říjnové Rady budou financování ekonomiky v návaznosti na iniciativu směřující k poskytnutí lepšího přístupu k financím malým a středním podnikům (MSP), doporučení Rady o zřízení záruk pro mládež a inteligentní regulace. Nové návrhy by měly vyplynout z probíhajících šetření Komise v programu REFIT (Programu pro účelnost a účinnost právních předpisů EU) založeném na přezkumu stávající legislativy podle sektorových odvětví. Na agendě bude také problematika bankovní unie a příprava Summitu Východního partnerství.

BUSINESSEUROPE, Konfederace evropského podnikání, adresuje své tradiční poselství Evropské radě formou dopisů prezidentovi Evropské rady Van Rompuyovi a předsedovi Evropské komise Barrosovi na podporu růstu a konkurenceschopnosti v Evropě. Rozvoj digitální ekonomiky je pro budoucí růst a pracovní příležitosti v Evropě nesmírně důležitý. Pokud budou vytvořeny správné politiky, mohla by digitální agenda přispět ke zvýšení HDP o 5 % a vytvoření 4 miliónů pracovních míst. Je zásadní si uvědomit dopad rozvoje digitálních technologií nejen na digitální průmysl, ale i na tradiční sektory ekonomiky.

BUSINESSEUROPE dále urguje členské státy, aby přijaly konzistentní přístup k inovacím, informačním a komunikačním technologiím (ICT) a průmyslové politice a vytvořily stimulující regulatorní prostředí. Evropský byznys volá i po optimalizující implementaci směrnice o službách a brojí proti nepřiměřeným a neopodstatněným požadavkům kladeným na podniky. Poselství reaguje také na probíhající diskusi o sociální dimenzi hospodářské a měnové unie a na návrh Komise na nově navrhovanou výsledkovou tabuli („scoreboard“).

Generální tajemník BUSINESSEUROPE Markus Beyrer řekl: Růst investic byznysu za posledních 12 měsíců se značně lišil podle jednotlivých zemí. To ukazuje na to, že všeobecné úrovně investic jsou stále dotčeny nejistotou. Rada EU musí využít této příležitosti a vyslat o budoucnosti přesvědčivé signály, aby pozvedla důvěru a podpořila zaměstnanost.

Poselství BUSINESSEUROPE Evropské radě: dopis prezidentu Evropské rady/předsedovi Evropské komise (AJ) [pdf 1024 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět