Rada pro vzdělávání, mládež, sport a kulturu

Budoucí plán činnosti EU pro mládež .

Posílení evropské spolupráce v oblasti vedení škol, globální rozměr vysokého školství a otevření systémů vzdělávání - to jsou nosná témata Rady pro vzdělávání, mládež, sport a kulturu (EYSC), která zasedá ve dnech 25. – 26. 11. 2013 v Bruselu.
 
Cílem litevského předsednictví bylo zaměřit se na výzvy, se kterými se evropské vzdělávání musí vypořádat v éře globalizace a sílící mezinárodní konkurence a konfrontace s novými sílícími ekonomikami. Navazuje tak na dosavadní pokrok při budování evropského prostoru pro vysokoškolské vzdělávání i na implementaci tzv. boloňského procesu (2010) a závěry Rady k modernizaci vysokoškolského vzdělávání z roku 2011.

Evropské vzdělávací systémy se musí otevřít světu mimo školu, jinak v budoucnu nebudou moci uspokojit vzrůstající poptávku po vzdělávání. Také budou muset přejít na inovativní způsoby a prostředky jeho poskytování. Budoucím trendem v Evropě je otevření terciárních systémů vzdělávání při současném zachování a udržení jeho kvality. Studenti by měli být schopni po absolvování předmětu identifikovat vhodné on-line vzdělávací zdroje, realizovat své vzdělávání v internetovém prostředí a výstupy umět prezentovat a předávat. Žádný způsob v současné době používaných on-line nástrojů nicméně nemůže nahradit kontaktní výuku a vliv, který má vysokoškolské prostředí na formování osobnosti.

Dalším záměrem litevského předsednictví je podnítit politickou diskusi k problematice mladých lidí, kteří nejsou zaměstnaní a ani se neúčastní vzdělávání či odborné přípravy (tzv. NEETs). Jedná se o aktuální problém, který vyžaduje přijetí celé řady diverzifikovaných opatření a zapojení subjektů z různých oblastí i samotných mladých lidí. Politická debata je vedena i o budoucím plánu činnosti EU pro mládež a o nejkritičtějších výzvách, kterým v současné době mladí lidé v členských zemích EU čelí.

Závěry ze zasedání Rady pro vzdělávání, mládež, sport a kulturu 25. - 26. 11. 2013 (AJ) [pdf 222 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět