Špatné zprávy z EPSCO

Účinnější provádění a prosazování směrnice o vysílání pracovníků za účelem poskytování služeb se přesouvá na bedra podniků. .

Jak jsme informovali na webu SP ČR jedním z bodů agendy Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele (EPSCO) byl i návrh EK na prováděcí směrnici ke směrnici o vysílání pracovníků za účelem poskytování služeb 96/71 ES. Zaměstnavatelé na národní i evropské úrovni podpořili cíl návrhu zajistit jednotnou a řádnou implementaci původní směrnice a posílit spolupráci mezi členskými státy. 

Zaměstnavatelé žádali jen jediné, aby se dojednal uzavřený seznam administrativních požadavků v rámci kontrolních opatření (článek 9) a nepřenášela se odpovědnost za ochranu práv pracovníků na hlavního dodavatele (článek 12 Subcontracting liability)). Nekonečná jednání skončila pro zaměstnavatele s negativním výsledkem. Seznam nároků pro kontrolní opatření zůstává otevřený a pro stavebnictví je povinně zaveden koncept sdílené odpovědnosti mezi hlavním dodavatelem a subdodavatelem. Členské státy, které tento systém nemají, jsou povinny zajistit „náležitá vynucovací opatření“, což sice zdánlivě dává členským státům určitou flexibilitu, na druhé straně to může přinést právní nejistotu a rozdílnou interpretaci, co je to „náležité“ opatření.

Delegace České republiky byla od počátku jádrem blokační menšiny. Probíjela se úspěšně komplikovaným vývojem v Radě a analyzovala bezpočet návrhů a kompromisů. Zřejmě se však nevyplatilo vsadit na alianci s Polskem, které alianci na poslední chvíli pod tlakem Francie opustilo a společně s Irskem tak rozbilo blokační frontu.

Dosažený obecný přístup (AJ)

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět