Neformální Rada pro konkurenceschopnost v Aténách

O faktorech průmyslové konkurenceschopnosti a plánu renesance průmyslu v Evropě.

Dne 12. května 2014 proběhne v řeckých Aténách neformální zasedání Rady pro konkurenceschopnost v sestavě ministrů zodpovědných za oblast vnitřního trhu a průmyslu. Průřezovým tématem rady jsou faktory konkurenceschopnosti průmyslu. Jednání zahájí její předseda, řecký ministr pro rozvoj a konkurenceschopnost Kostas Hatzidakis. Na plenárním zasedání o výsledcích březnové Evropské rady a návazných plánech opatření na konkurenceschopnost průmyslu vystoupí rovněž zástupci Evropské komise, Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE  a řecké federace průmyslu SEV. Ministři se následně zúčastní diskuse v rámci paralelních seminářů k těmto oblastem: jak nasměrovat evropský průmysl do budoucnosti, inovace a klíčové technologie (CZ), a energeticky náročná odvětví. Na pracovním obědě budou vedoucí delegací diskutovat o způsobech, jak začlenit aspekt konkurenceschopnosti do všech oblastí politiky na úrovni EU i vnitrostátní.

Závěry jarní Evropské rady vyzněly pozitivně

Evropská rada na svém březnovém summitu zdůraznila, že je potřeba rozvíjet průmyslovou základnu EU, a to z hlediska výroby a investic. K dosažení tohoto cíle představitelé členských států zdůraznili význam stabilního, jednoduchého a předvídatelného právního prostředí. Evropská rada také odsouhlasila, aby byla otázka konkurenceschopnosti průmyslu provázána se všemi dalšími oblastmi politiky. Markantní jsou zejména vazby mezi strategií Evropa 2020, konkurenceschopností průmyslu a politikami v oblasti klimatu a energetiky. EU musí najít řešení, které by splňovalo cíle klimaticko-energetického rámce a zároveň negativně neovlivňovalo konkurenceschopnost průmyslu.

Mezi další významné aspekty podporující konkurenceschopnost průmyslu patří i plně fungující vnitřní trh zboží i služeb, investice do výzkumu, vývoje a inovací, rovné podmínky v oblasti státní podpory a důraz na vzdělávání a odbornou přípravu.

Plán opatření k renesanci evropského průmyslu

Cestu, jak po březnové Evropské radě pokračovat v provádění opatření zaměřených na konkurenceschopnost průmyslu, naznačují body 5 a 13 závěrů. Konkrétně se jedná o vytvoření časového plánu opatření vycházejících ze sdělení Za obnovu evropského průmyslu, pokračování v pracích zaměřených na konkurenceschopnost průmyslu a návrat k tématu na Evropské radě v březnu 2015:

„Evropa potřebuje silnou a konkurenceschopnou průmyslovou základnu, pokud jde o výrobu i investice, jakožto klíčovou hnací sílu hospodářského růstu a zaměstnanosti. Konkurenceschopnost vyžaduje stabilní, nekomplikované a předvídatelné prostředí, jehož součástí je i lepší právní úprava, a zejména ambiciózní program pro účelnost a účinnost právních předpisů (REFIT). Je třeba zajistit, aby celkový rámec na evropské i vnitrostátní úrovni více podporoval investice a inovace i relokalizaci pracovních míst ve výrobě. Sdělení Komise nazvané „Za obnovu evropského průmyslu“ představuje v tomto ohledu důležitý podklad; Komise se vyzývá, aby předložila časový plán pro pokračování prací na tomto základě.

Na základě výše vymezených směrů Evropská rada vybízí Radu, Komisi a členské státy, aby pokračovaly v práci. Evropská rada se k těmto otázkám vrátí v březnu roku 2015 v souvislosti s přezkumem strategie Evropa 2020."

Evropský byznys volá po institucionálním zakotvení konkurenceschopnosti v Evropské komisi

O průmyslové konkurenceschopnosti v Evropě diskutovali dne 9. 5. 2014 v Aténách na Radě prezidentů BUSINESSEUROPE i nejvyšší představitelé průmyslových a zaměstnavatelských svazů Evropy sKostisem Hatzidakisem, řeckým ministrem pro rozvoj a konkurenceschopnost, který zdůraznil: „Řecké předsednictví klade důraz na konkurenceschopnost průmyslu, naplnění cíle 20 % HDP z průmyslu do roku 2020 i na to, aby se v EU brala mnohem víc v potaz konkurenceschopnost firem při přijímání jakýchkoli rozhodnutí. Je nezbytné, aby zpracovatelský průmysl byl nyní dán do středu zájmu EU. Na rozdíl od služeb byl průmysl v posledních letech pod tlakem, a to i kvůli regulaci a administrativě EU, což je třeba změnit.“

Silné svazy BUSINESSEUROPE zdůrazňují, že je třeba i institucionálně zakotvit a změnit pojímání otázky konkurenceschopnosti v Evropské komisi i Radě EU.

V Aténách půjde o konkurenceschopnost! (závěry zasedání Rady prezidentů BUSINESSEUROPE 9. 5. 2014)

Závěry březnového zasedání Evropské rady [140 kB]

Sdělení Evropské komise „Za obnovu evropského průmyslu“

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět