Rada EU pro konkurenceschopnost

Na agendě jednotná patentová ochrana, aktualizace modernizace státní podpory, klíčové technologie.

Dne 26. května 2014 se uskuteční Rada pro konkurenceschopnost ve složení ministrů pro vnitřní trh a průmysl. Mezi hlavními body aktuálně dostupného programu jsou přijetí obecného přístupu ke směrnici o ochraně obchodního tajemství, zpráva o pokroku v revizi systému ochranných známek v EU, zpráva o pokroku u návrhu směrnice o souborných cestovních službách, přijetí obecného přístupu k nařízení o palubním systému eCall. Řecké předsednictví bude informovat o evropském patentu s jednotným účinkem a Jednotném patentovém soudu. Delegace skupiny stejně smýšlejících zemí („Like-minded Group“) představí iniciativu Frontrunners. Komise seznámí Radu s aktuálním stavem v oblasti modernizace státní podpory, klíčových technologií a surovin. Italská delegace představí pracovní program svého nadcházejícího předsednictví.

V hledáčku byznysu je zejména evropský patent s jednotným účinkem, aktuální stav v oblasti modernizace statní podpory a klíčových technologií KETs:

Evropský patent

Česká republika je zapojena do posílené spolupráce v oblasti vytvoření jednotné patentové ochrany. Podepsala, s výhradou ratifikace, Dohodu o Jednotném patentovém soudu. ČR považuje vytvoření funkčního systému udělování patentu s jednotným účinkem a efektivního patentového soudnictví za důležité a aktivně se účastní jak jednání v rámci Užšího výboru Správní rady Evropské patentové organizace (EPO), tak v rámci Přípravného výboru. Z hlediska právního řádu ČR je Dohoda o Jednotném patentovém soudu mezinárodní prezidentskou smlouvou. Její ratifikace prezidentem republiky vyžaduje předchozí souhlas Parlamentu ČR. Pro zahájení ratifikačního procesu je třeba vyčíslit možné finanční dopady Dohody na státní rozpočet ČR. Dále je pak třeba provést příslušné legislativní úpravy souvisejících předpisů, kterými jsou zákon o vynálezech a zlepšovacích návrzích, zákon o vymáhání práv z průmyslového vlastnictví a příslušné zákony týkající se soudců (zákon o soudech a soudcích).

Aktuální stav modernizace státní podpory

Komise podá aktuální informaci k modernizaci státní podpory. Cílem ČR je především ocenit částečné zohlednění svých opakovaně vznášených připomínek k návrhu obecného nařízení o blokových výjimkách, apelovat na rychlé vydání zbývajících modernizovaných předpisů a upozornit na potřeby vyjasnění některých aspektů nových pravidel za účelem jejich řádné aplikace v praxi. ČR očekává finální text nařízení a dalších předpisů ke státní podpoře, které dosud nebyly vydány – Rámce pro podporu výzkumu a vývoje, sdělení o pojmu státní podpora a metodologie pro evaluaci státní podpory.

Aktuální stav problematiky klíčových technologií KETs

KETs jsou důležitou součástí jak inovační, tak průmyslové politiky a investice do této oblasti považuje ČR za zásadní pro udržitelnost konkurenceschopnosti evropského průmyslu.

BUSINESSEUROPE volá po nové průmyslové správě a řízení

Generální ředitel BUSINESSEUROPE odeslal dne 21. května 2014 dopis na Kostise Hatzidakise, řeckého ministra pro rozvoj a konkurenceschopnost a předsedu Rady EU pro konkurenceschopnost, kterým navazuje na společnou diskusi s podnikateli na Radě prezidentů BUSINESSEUROPE v Aténách 9. května 2014. V dopise BUSINESSEUROPE naléhavě volá po nové průmyslové správě a řízení, aby se zaručilo, že ve všech relevantních politických iniciativách a na všech úrovních bude konkurenceschopnost skutečně brána v úvahu. V této nové průmyslové správě a řízení musí Rada EU pro konkurenceschopnost sehrát mnohem důraznější roli coby strážkyně konkurenceschopnosti a zaujímat jasné pozice ke všem záležitostem se silnými dopady na konkurenceschopnost diskutovaným v různých formacích Rady.

Dopis BUSINESSEUROPE Radě pro konkurenceschopnost (AJ) [pdf 688 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět