Evropská rada uprostřed institucionálních změn

Závěry červnového summitu a budoucí strategická agenda EU.

Vodítka pro novou strategii v oblasti svobody, bezpečnosti a práva, evropský semestr, program REFIT, prohlubování hospodářské a měnové unie, klima a energetika, podpis asociačních dohod v rámci Východního partnerství - to byla témata červnového summitu EU.

Zasedání Evropské rady ve dnech 26. – 27. 6. 2014 proběhlo v době obměňování evropských institucí. Jejím cílem bylo udržet koloběh reformních procesů v rámci evropského semestru a zároveň směrovat program předsednického Tria Rady EU na stabilizaci evropských institucí a posílení jejich vzájemné spolupráce. Evropská rada se dohodla na strategické agendě EU pro příštích pět let.

Svoboda, bezpečnost a spravedlnost (Post-Stockholmský program)

Červnová Evropská rada vymezila strategické směry pro legislativní a operativní plánování v prostoru svobody, bezpečnosti a práva v rámci EU po roce 2014, po skončení tzv. Stockholmského programu 2010 - 2014. Hlavní prioritou v následujících letech bude transpozice a implementace stávajících nástrojů a opatření. Důraz bude kladen na dobře řízenou migrační politiku, zavádění společného azylového systému, účinnou integrační politiku, boj s nelegální migrací a koncept tzv. inteligentních hranic.

Růst, konkurenceschopnost a zaměstnanost 

Evropská ekonomika začíná znovu růst. Růst je však křehký a nerovnoměrný. Je třeba pokračovat v reformách podporujících růst a tím i tvorbu pracovních míst. Evropská komise dne 2. 6. 2014 adresovala všem 28 členským státům specifická doporučení (CSR) směřující zejména do oblasti prorůstové konsolidace, snížení daňového zatížení práce, reformy trhu výrobků a služeb, výzkumu, vývoje a inovací, zlepšení podnikatelského prostředí a přístupu k financování. Evropská rada CSR potvrdila a uzavřela letošní semestr.

Evropská rada se ve svých závěrech vrátila i k programu zaměřenému na účelnost a účinnost přijaté legislativy (REFIT) ve smyslu červnové zprávy Evropské komise o stavu jeho implementace. Rada EU by měla vyzvat Evropskou komisi k vypracování pětiletého plánu (cestovní mapy).

Klima a energetika 2030

Evropská rada zhodnotila pokrok vyjednávání klimaticko-energetického rámce 2030 dosažený od březnového zasedání Evropské rady, aby v říjnu mohlo být přijato konečné rozhodnutí. Na summitu proběhla první diskuse ke sdělení Evropské komise k Evropské strategii energetické bezpečnosti(COM(2014) 330).Evropská komise se také zavázala k posouzení naplňování směrnice o energetické účinnosti.

Dalšími tématy Evropské rady byly přijetí eura v Litvě k 1. 1. 2015 a podpis dohod o přidružení, zahrnujících dohody o prohloubených a komplexních zónách volného obchodu, s Moldavskem, Gruzií a Ukrajinou.

Závěry Evropské rady (26. – 27. 6. 2014) obsahující Strategickou agendu pro Unii v čase změn [pdf 194 kB] (AJ)

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět