Mimořádné zasedání Evropské rady 30. 8. 2014 v Bruselu

Vnější události a změna interní dynamiky Evropy vyžadují silné a výrazné osobnosti.

Hlavy států a vlád EU-28 se sejdou v sobotu v Bruselu na mimořádném zasedání a budou pokračovat v diskusích směřujících k dohodě o rozdělení funkcí v EU. Členské státy jsou odhodlány vyřešit všechny otázky nezbytné k sestavení Evropské komise, aby mohla zahájit svou činnost pokud možno bez prodlení k plánovanému datu 1. 11. 2014.

Kromě sestavování Evropské komise dojde na podzim roku 2014 také ke změně na postu předsedy/předsedkyně Evropské rady. Funkční období stávajícího předsedy, Hermana van Rompuye, končí 1. 11. 2014. Předseda/předsedkyně Evropské rady je volen/a na 2,5 roku kvalifikovanou většinou. Evropská rada zvolí kvalifikovanou většinou i vysokého představitele/představitelku Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

V souvislosti s ustavením nové Evropské komise se znovu otevře debata o zefektivnění činnosti Evropské komise při zachování stávajícího principu „jeden stát, jeden komisař/komisařka“. V úvahu přichází dvě varianty: 1) rozdělení do 5 tematických celků, 2) dva tematické celky kopírující Coreper I a Coreper II.

Další související otázkou k diskusi je „Strategická agenda Unie v době změn“ zveřejněná 23. 7. 2014 kabinetem stálého předsedy Evropské rady. Italské předsednictví ve svém diskusním materiálu vyzvalo členské státy, aby své priority identifikovaly.

Pracovní oběd bude věnován přípravě debaty o fungování systému EU, posílení demokratické legitimity EU, kvalitě legislativních návrhů, otázkám efektivity a výsledků výstupu Rady při vedení trialogů a nové úloze Rady pro obecné záležitosti (GAC) v horizontálních a institucionálních otázkách.

Dalším silným tématem mimořádného zasedání Evropské rady bude i situace na Ukrajině, zejména po návštěvě německé kancléřky Merkelové v Kyjevě dne 24. 8. 2014, a dopady odvetných opatření Ruska na sankce EU. Diskuse se bude dále věnovat i aktuální situaci v Iráku a v Gaze.

Přípravou pro tyto diskuse bude neformální zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC)  28. - 29. 8. 2014 v Miláně, v rámci kterého proběhla tři pracovní jednání na téma: 1/fungování systému EU, 2/implementace Strategické agendy pro Unii v časech změn a 3/ složení Rady a priority EU.

Italské předsednictví připravilo k jednotlivým tématům diskusní materiál, ve kterém mimo jiné uvádí, že by Rada měla zhodnotit dopady významných změn v interní dynamice EU, jež proběhly díky událostem několika uplynulých let, především v oblasti nové ekonomické správy. Členské státy by se měly také zabývat tématem narůstajícího populismu a extremismu a oživit podporu občanů v EU.

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět