BIAC - Poradní výbor pro průmysl a obchod při OECD

Nový interaktivní web BIAC přináší informace o aktivitách BIAC a spolupráci s OECD.


Poradní výbor pro průmysl a obchod (BIAC) při Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) byl založen v březnu 1962. Sídlí v Paříži a sdružuje 41 podnikatelských a zaměstnavatelských svazů z 33 zemí. Je největším a nejsilnějším podnikatelským lobby vůči OECD.

OECD je mezinárodní vládní organizací, jejímž hlavním cílem jekoordinace politik za účelem dlouhodobého ekonomického rozvoje členských i nečlenských zemí. OECD sdružuje ekonomicky nejvýznamnější země světa, které produkují více než dvě třetiny zboží a služeb. Hraje výraznou úlohu při rozvoji mezinárodních ekonomických vztahů a mezinárodního obchodu. V poslední době také stále více reaguje na aktuální výzvy vyplývající z globalizace světové ekonomiky.

BIAC zajišťuje bezprostřední kontakt podnikatelské komunity s OECD. Svým členům dává možnost účastnit se setkání a globálních fór OECD, konzultací s vedením OECD, vládními delegáty, výbory a pracovními skupinami.  

Od roku 2013 je předsedou BIAC pan Phil O’Reilly, výkonný ředitel BusinessNZ, největší novozélandské organizace podnikatelů, a generálním ředitelem pan Bernhard Welschke z BDI, německého svazu průmyslu.

Svaz průmyslu a dopravy České republiky je členem BIAC od roku 1996. Členství expertům sekretariátu Svazu průmyslu a dopravy České republiky umožňuje být u vývoje důležitých politik - hospodářské a fiskální či zaměstnanost a vzdělávání v mezinárodním kontextu a sledovat hlavní trendy podložené analýzami a statistikami OECD. Členství umožňuje zapojit experty do řešení konkrétních problematik otevřených v rámci OECD. Ve specifických oblastech, jako jsou věda, výzkum, technologie a energetika, má Svaz průmyslu a dopravy České republiky zástupce na pozicích místopředsedů příslušných výborů.

BIAC 

Zástupci SP ČR v BIAC

OECD

Marta Blízková
Mezinárodní vztahy – Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie BIAC
zpět