Společná výzva vládě ČR k předložení komplexního řešení legislativy EIA

Text společné výzvy SP ČR, HK ČR a SPS ČR vládě, aby novelizovala zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí.

---------------------------------------------------------

My, níže podepsaní představitelé SP ČR, HK ČR a SPS ČR vyjadřujeme plné porozumění pro potřebu novelizace zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v důsledku zahájeného řízení pro porušení smlouvy o přistoupení k EU. Je zřejmé, že zajištění kompatibility české právní úpravy se směrnicí EIA musí vést k zastavení infringementu a odvrácení rizika sankcí při čerpání prostředků z evropských fondů.

Zdůrazňujeme však, že návrh zákona předložený v meziresortním připomínkovém řízení, jakož i paralelně běžící úpravy v rámci komunikace s Evropskou komisí, není možné považovat za optimální řešení, natož za definitivní a trvalou právní úpravu podmínek posuzování vlivů na životní prostředí v ČR. Návrh vzbuzuje mnoho obav, na které jsme v rámci meziresortního připomínkového řízení upozornili. Návrh celkově nepřispívá ke zjednodušení řízení o povolování staveb. Navržená novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí rovněž neodpovídá doporučením, která vůči vládě opakovaně vznášejí reprezentanti investorské a podnikatelské sféry. Nicméně rozumíme tomu, že současné možnosti předkladatele jsou ve vztahu k aktuálnímu harmonogramu omezené.

Přesto věříme, že vláda, jakož i příslušné resorty se našimi připomínkami budou skutečně zabývat a využijí připomínkové řízení jako nástroj k získání přínosných podnětů podložených praktickou zkušeností z povolovacích řízení a pokusí se v jednáních s Evropskou komisí dosáhnout maxima možného.

Protože mnoho požadavků, které vznesla Evropská komise vůči české legislativě v oblasti EIA, je oprávněných, přičemž jejich českou stranou aktuálně navržená implementace bude znamenat navýšení administrativních povinností na straně investorů a příslušných úřadů, soustřeďujeme se na systémové řešení v nejbližší možné budoucnosti. V rámci něho považujeme za absolutně nezbytné opakovaně iniciovat komplexní změnu povolovacího řízení. Vyzýváme proto vládu ČR, aby zahájila přípravu takové změny, která bude založena na následujících principech:

  •          zrychlení a zefektivnění procesu povolování staveb,
  •          zajištění právní stability a stanovení závazných procesních lhůt,
  •          snížení související administrativy,
  •          optimalizaci finančních nároků souvisejících s administrací povolovacího řízení,
  •          umožnění účinné participace explicitně definované dotčené veřejnosti,
  •          dodržení kompatibility s evropskými právními předpisy v oblasti životního prostředí,
  •          respekt k nárokům konkurenceschopné ekonomiky.

Domníváme se, že jediná možnost, jak splnit výše uvedené teze, je koncentrace všech legislativních požadavků do jediného povolovacího řízení po vzoru rakouské nebo německé úpravy. Vzhledem k tomu, že chceme být konstruktivními partnery této zásadní změny, formulovali jsme jako podklad pro další diskuzi věcný návrh našeho pohledu na tuto problematiku. Manažerské shrnutí věcného návrhu je přílohou této společné výzvy.

Jsme přesvědčeni, že vláda ČR přijme tuto výzvu s plnou vážností a aktivně se ujme přípravy komplexní změny povolovacího řízení, která zohlední uvedené teze a doporučení a minimalizuje dobu platnosti dočasného řešení. Problematika povolování staveb v budoucnu je jedna ze zásadních aktuálních agend České republiky, která má významný potenciál k ovlivnění dalšího růstu české ekonomiky, neboť je jedním ze základních stavebních kamenů podnikatelského prostředí v naší zemi. Proto považujeme za potřebné tuto agendu diskutovat v rámci následujících tripartitních jednání. Závěrem deklarujeme naši připravenost se na zpracování takové právní úpravy aktivně podílet.

V Praze dne 21. května 2014

 

 

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR                                                            Hospodářská komora ČR                                                      

 Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR

Jiří Janda
/
kategorie Dokumenty
zpět