Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR k vyhlášené celokonfederační výstražné stávce

Svaz průmyslu a dopravy ČR jednoznačně odmítá výstražnou hodinovou stávku, kterou na 24. června 2008 mezi 13. a 14. hodinou vyhlásil Sněm ČMKOS.
Svaz průmyslu a dopravy ČR považuje vyhlášení celokonfederační výstražné stávky za politický akt ČMKOS zaměřený proti vládě, prostřednictvím zaměstnavatelů, ve svém důsledku poškozující samotné zaměstnance. Jde o střet veskrze politický, který má oslabit vládní koalici a provádění reforem.
„Žádáme zástupce ČMKOS, aby stávka byla organizována tak, aby způsobila minimální ekonomické škody. Nevidíme žádný důvod k tomu, aby politicky motivovaný protest odborů poškozoval hospodářské výsledky soukromých firem,“ uvedl Martin Jahn, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.
Svaz průmyslu a dopravy ČR konstatuje, že právo na stávku je zaručeno Listinou základních práv a svobod za podmínek stanovených zákonem. V současnosti je právo na stávku upraveno zákonem o kolektivním vyjednávání. Tento zákon však řeší pouze situaci, která může nastat při kolektivním vyjednávání mezi příslušnými orgány odborových organizací a zaměstnavateli, kdy nedojde k uzavření kolektivní smlouvy. To není případ konfederační výstražné stávky.
Svaz průmyslu a dopravy ČR doporučuje zaměstnavatelům jednat se zástupci odborů, upozornit je na ekonomické dopady stávky a nabízí zaměstnavatelům svoji odbornou právní pomoc.

Svazu průmyslu a dopravy ČR

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět