Stanovisko SP ČR: Zelené karty pomohou řešit nedostatek kvalifikovaných pracovníků

Svaz průmyslu a dopravy ČR je přesvědčen, že předpokládané schválení novely zákona o zaměstnanosti Poslaneckou sněmovnou a povolení zaměstnávání cizinců na území České republiky v režimu zelených karet, by mohlo pomoci efektivněji řešit dlouhodobý a palčivý nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Cílem vydávání zelených karet by totiž měl být flexibilní nábor odborníků ze zahraničí a snížení administrativní zátěže na straně zaměstnavatele a cizince.

Svaz průmyslu a dopravy ČR zejména vítá zkrácení lhůt pro vydávání zelených karet na minimální dobu jednoho měsíce od chvíle předložení žádosti cizincem. Svaz si od projektu zelených karet slibuje jednotný a rychlejší postup zastupitelských úřadů ČR v zahraničí při udělování pobytových víz a pracovních povolení, jejichž zpracování trvá dnes v průměru pět měsíců. Proces předávání dokladů mezi jednotlivými orgány státní správy by mohlo urychlit například připravované skenování dokladů.

Přesto Svaz vyjadřuje obavy, zda státní správa bude schopna zajistit lhůtu 30 dnů, a to vzhledem k nedostatku personálu na zastupitelských úřadech a vybavování z více ministerstev (MZV, MV).

Svaz odmítá i zpřísnění podmínek pro zveřejňování nabídek volných pracovních míst od zaměstnavatelů. Než se například volné pracovní místo dostane do nabídky režimu zelené karty, musí být vedeno po dobu 30 dnů v evidenci úřadů práce jako neobsazené. Taková praxe prodlužuje získání zaměstnanců ze zahraničí.

Svaz pozitivně hodnotí návrh úřadů zjednodušit procedury jakými jsou zrušení předkládání žádosti povolení k dlouhodobému pobytu za účelem zaměstnání u místního úřadu, že zelená karta budou dva doklady (samotné vízum a povolení k zaměstnání cizince), že dojde k prodloužení platnosti povolení k dlouhodobému pobytu po dobu tří let (nyní 1-2 roky).

Pozitivně hodnotí i změnu, kdy legálně zaměstnaný cizinec, který ztratí zaměstnání už nebude muset automaticky opustit Českou republiku, ale může si najít zaměstnání ve stejném oboru během chráněného období v délce dvou měsíců.

Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá také změnu, kdy cizinec může žádat o zelenou kartu na území České republiky, pokud pobývá v ČR legálně a je absolventem české vysoké či střední školy. Dosud je možné podat žádost o vízum do ČR pouze na zastupitelstvích ČR v zahraničí.

Ke zjištění zájmu firem o kvalifikované pracovníky s ukončeným vysokoškolským či nižším vzděláním z ciziny a tedy i o zelené karty provedl SP ČR v první polovině roku dotazníkové šetření mezi členskými firmami SP ČR. Z odpovědí zástupců 146 firem (převážně malých a středních) vyplývá značný zájem o zahraniční pracovníky.

Respondenti počítají s tím, že v horizontu jednoho až dvou let budou potřebovat pro obsazení volných míst pět tisíc cizinců. Z toho 3,5 tisíce pracovníků se střední či vyšší kvalifikací, zejména lakýrníků, řidičů, seřizovačů, mechaniků, elektromechaniků, elektroniků, mechatroniků, konstruktérů, ale i top manažerů.

Ve střednědobém horizontu pěti a více let respondenti odhadují, že budou potřebovat 2,5 tisíce kvalifikovaných pracovníků ročně, nekvalifikovaných pracovníků pak asi 1500. Například jen pro sever Moravy odhadují zprostředkovatelské agentury potřebu nových pracovníků na tři až čtyři tisíce. Celkově chybí tuzemským podnikům desítky tisíc pracovníků.

Z geografického hlediska by dali respondenti přednost zájemcům ze zemí s jazykovou příbuzností, kulturně a hodnotově blízkých České Republice. Firmy upřednostňují pracovníky se Slovenska, Polska, Bulharska, Srbska, Ruska, Ukrajiny a eventuálně z dalších zemí EU.

Přesto se firmy počítají i s tím, že budou ve větší míře využívat pracovníky ze vzdálenějších teritorií například z Vietnamu, Koreje, Jemenu, Indie či z Latinské Ameriky.

V souvislosti s náborem pracovníků z ciziny zhruba polovina respondentů odpověděla, že využívají služby specializovaných firem a převážně osvědčených agentur českých i zahraničních. Značná část zaměstnavatelů si však pracovníky vyhledává sama, zejména prostřednictvím svých obchodních nebo jiných kontaktů v příslušných zemích.

Svaz průmyslu a dopravy vychází z přesvědčení, že zelené karty jsou spíše krátkodobým řešením nedostatku pracovních sil. Dlouhodobým východiskem je optimálně nastavený systém vzdělávání.

PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět