Stanovisko SP ČR k rámcové pozici ČR k Roční zprávě Evropské komise k Národním programů reforem

Svaz průmyslu a dopravy ČR bere na vědomí pozitivní hodnocení Evropská komise k vypracování Národního programu reforem, jako souhrnu víceméně konzistentních a provázaných opatření, představujících impuls pro další rozvoj konkurenceschopnosti české podnikatelské sféry. Při vypracování návrhu se vycházelo ze širokého politického konsenzu, což na jedné straně snižuje ambicióznost některých opatření, na druhé straně zaručuje životaschopnost plánu i při různých vládních sestavách a dosažitelnost jeho cílů v průběhu příštích tří let. Důsledná implementace NPR bude v každém případě dobrým příspěvkem České republiky pro naplňování cílů revidované Strategie růstu a tvorby pracovních míst EU.

Nedomníváme se, že v reakci české vlády je zcela korektní odvolávka na související dokumenty a politiky, co se týče výtky EK ohledně harmonogramů a výdajových priorit,. Naopak NPR jako dokument strategického významu by měl obsahovat jak kvantifikované cíle,tak harmonogramy a monitorovací mechanismy pro jejich sledování a naplňování. 

Na základě uvedeného hodnocení doporučuje SP ČR dále soustředit hlavní pozornost klíčovým prioritám:

  • Dosažení dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí s ohledem na ekonomický růst
  • V oblasti politiky konkurenceschopnosti věnovat větší pozornost podpoře VaV a inovacím, rozvoji infrastruktury
  • Na rozdíl od EK se SP ČR domnívá, že v oblasti politiky zaměstnanosti je třeba pokračovat v rozvoji pružnosti trhu práce a zvyšování jak motivace, tak i příležitostí k práci.
  • Souhlasíme s Evropskou komisí, že je třeba i nadále věnovat pozornost oblasti rozvoje lidských zdrojů.

Jednotlivé připomínky:

  • Souhlasíme s výzvou EK ke zlepšení rozpočtového plánování. Reálný vývoj naznačuje dosahování výrazně nižších schodků SR než plánovaných. Vyšší rozpočtové příjmy v důsledku poměrně rychlého růstu hospodářství nejsou vždy zohledněny v odpovídající míře v návrhu státního rozpočtu.
  • Doporučujeme doplnit výdajové výhledy do roku 2010 zejména pro oblasti VaV a infrastruktury
  • Doporučujeme rovněž posílit využívání nástrojů ochrany práv duševního vlastnictví a výsledků VaV a jejich aplikace v praxi
  • Nedoporučujeme v současnosti realizaci projektu Home State Taxation-zdanění na základě země původu. Daňová soutěž je významným nástrojem politiky konkurenceschopnosti a jednoznačnost a transparentnost daňových předpisů na národní úrovni jednou z podmínek rovné hospodářské soutěže.
  • V části podnikatelské prostředí souhlasíme s EK, že by měla být uvedena i opatření realizovaná po roce 2006, např. koncepce rozvoje MSP na období 2006-2013. Na rozdíl od EK však se nedomníváme, že je třeba v NPR (na rozdíl od NRP) uvádět celou škálu opatření v této oblasti, nýbrž jen klíčová ve vztahu k výše naznačeným prioritám.
  • Jsme překvapeni, jak EK hodnotí opatření na podporu trhu práce. Na jedné straně  došlo k posílení motivačních prvků v systému sociálních dávek a zdanění práce, v oblasti pracovně právní však byly provedeny změny, které nevnímáme jednoznačně jako přínos pro zvýšení flexibility a mobility pracovní síly a  využití moderních forem pracovního poměru, což by vedlo i ke Komisí požadovanému většímu začlenění ohrožených skupin na trhu práce.
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět