Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR ke stěžejní iniciativě EU 2020: Průmyslová politika v období globalizace

Evropská komise zveřejnila dne 27. 10. 2010 sdělení „Průmyslová politika v období globalizace“ (KOM(2010)614)a staví konkurenceschopnost a udržitelnost do centra pozornosti.

Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá tuto dlouho očekávanou stěžejní iniciativu Evropské komise.  Záměrem sdělení je vytvořit strategický rámec pro novou integrovanou průmyslovou politiku, který bude stimulovat hospodářské oživení a pracovní místa, který v EU zajistí vytvoření prosperující průmyslové základny světové úrovně. To znamená průmyslovou politiku v širším slova smyslu. To je o politikách přímo zaměřených na náklady, cenu a konkurenceschopnost průmyslu a jednotlivých odvětví založenou na inovacích, takových jako politika hospodářské soutěže, standardizační nebo inovační politiky, nebo odvětvové politiky zaměřené mimo jiné na inovační výkonnost jednotlivých odvětví. Atributy průmyslové politiky v ostatních politikách, jako je dopravní, energetická, environmentální, nebo politiky sociální a spotřebitelské ochrany, ale také politiky jednotného trhu a obchodní politiky, jsou zásadními komponentami celého balíčku.

Důležitou prioritou průmyslové politiky musí být pomoci průmyslu v EU k rychlému oživení a vytvořit odpovídající rámec pro období po hospodářské krizi. Podniky a sociální partneři mají primární odpovědnost v procesu restrukturalizace, aby si zajistili budoucí konkurenceschopnost a životnost. Nicméně evropský regulatorní rámec, včetně pravidel EU o kooperaci a vyjednávání mezi podniky, by měl být aplikován s dostatečnou flexibilitou, která by umožnila podnikům a sociálním partnerům přijmout tuto odpovědnost.

Sdělení Komise přináší desítky opatření a většinu z nich lze podpořit, uvádíme například naši silnou podporu v následujících oblastech:

  • Systematický přístup ke snižování administrativní zátěže
  • Realizace tzv. „fitness checks”, kdy nové politiky EU i národní politiky budou podléhat testu dopadu na průmyslovou konkurenceschopnost
  • Revize Aktu pro malé a střední podniky a řádná aplikace principu Thinking small first“. Přesměrování evropských finančních nástrojů na překonání překážek na finančních trzích a zlepšení přístupu malých a středně velkých podniků (MSP) k financím.
  • Podpora výzkumu, vývoje a inovací v průmyslu
  • Vytvoření účinného vnitřního trhu pro všechny druhy dopravy (v návaznosti na Bílou knihu o dopravě)
  • Přijetí tzv. Třetího energetického balíčku
  • Přijetí Strategie o surovinách
  • Zlepšení evropského systému ochrany duševních práv
  • Naléhavé přijetí návrhu na Evropský patent a jednotný patentový systém v EU
  • Zlepšení využití ICT pro průmyslovou konkurenceschopnost, optimalizaci zdrojů a inovace. Provázanost s Digitální agendou
  • Podpora spolupráce podnikatelské sféry se vzdělávacími institucemi
  • Využití Evropského sociálního fondu pro zvýšení dovedností a restrukturalizaci
  • Internacionalizace MSP
  • Pravidelná zpráva o obchodních a investičních bariérách včetně tzv. „Beyond borders opatření a identifikování opatření pro zlepšení přístupu na trhy

Obavy zaměstnavatelské a podnikatelské sféry a úzká místa, kterým bude potřeba věnovat pozornost při projednávání materiálu v Radě a Evropském parlamentu:

  • Podporujeme standardizaci ve službách, ale měl by se respektovat specifický charakter služeb a neměl by se jen kopírovat model standardizace zboží.
  • Proces restrukturalizace probíhá na podnikové úrovni a měl by zůstat v rukou hlavních hráčů – vedení podniků a pracovníků. Restrukturalizace je přirozený proces, v jehož důsledku pracovní místa zanikají a vytvářejí se současně kvalitativně nové pracovní příležitosti. Podporujeme revizi „Společného orientačního rámce Evropských sociálních partnerů v procesu řízení změn a jejich sociálních dopadů“ směřující k lepší předvídatelnosti a řízení restrukturalizace. Naopak nepodporujeme tlak na vytváření společných evropských minimálních standardů (principů) pro proces restrukturalizace, což byla jedna z intencí Evropské komise.
  • Společenská odpovědnost podniků (CSR). Evropská komise připravuje nové sdělení (2011) v rámci kterého zohlední závěry ze série seminářů (září – prosinec 2009) k podávání zpráv ze strany podniků zahrnující oblast environmentální, sociální a oblast řízení, tzv. „ESG Disclosures“. Sdělení dále rozšíří oblast CSR o nové dimenze – lidská práva a vnější dimenzi (obchodní dohody). Podnikatelská komunita důsledně vychází z principu dobrovolnosti CSR, nepovinného podávání zpráv a primární odpovědnosti vlád za naplňování mezinárodních standardů v oblasti lidských práv.

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět