Udělá vláda konečně něco pro naši budoucí konkurenceschopnost?

Konkurenceschopnost ČR – Business panel MPO.

Vyhodnocení současné úrovně konkurenceschopnosti ČR a příprava strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR byly na programu Business panelu Ministerstva průmyslu a obchodu za účasti ministra M. Kocourka a náměstka ministra M. Tlapy. Za SP ČR se vedle představitelů členských svazů zúčastnil jednání člen představenstva Ing. Cienciala a zástupce ředitele sekce hospodářské politiky Ing. Oldřich Körner.

Ministr průmyslu a obchodu M. Kocourek, zástupci MPO a Úřadu vlády prezentovali analýzu současného stavu konkurenceschopnosti ČR a EU v kontextu Ročního vyhodnocení růstu ekonomik Evropské unie, vývoj zaměstnanosti EU 27 a makroekonomické stability členských států. ČR si nestojí nejhůře, dosahuje v ukazateli HDP/obyv. zhruba 80% průměru EU, což je přibližně o 10% více než před deseti léty. Nicméně zaostáváme o více než 40% za sousedním Rakouskem a za dalšími vyspělými státy EU. Mezinárodní hodnocení naší konkurenceschopnosti poukazují na slabiny přímo v základech konkurenceschopnosti naší ekonomiky, viz slabiny institucionálního prostředí (efektivnost státní správy, vymahatelnost práva, administrativní překážky podnikání atd.), stav dopravní infrastruktury nebo úroveň vzdělávací systému a málo efektivní trh práce.

Dále byly na panelu představeny prioritní aktivity Evropské komise, zejména principy fiskální konsolidace vč. nápravy vzniklých makroekonomických nerovnováh a další reformní návrhy pro

  • zajištění stability finančního odvětví,
  • zatraktivnění práce,
  • udržitelnost penzijního systému,
  • začlenění nezaměstnaných do pracovního procesu,
  • dosažení vyvážených pracovněprávních vztahů,
  • využití potenciálu jednotného trhu,
  • posílení pobídek pro financování růstu soukromým sektorem,
  • nákladově efektivní přístup k energii a surovinám.

Uvedené priority budou projednány na nadcházejících jednáních Evropské rady během února až června 2011.

V další části panelu byl prezentován záměr a příprava projektu „Konkurenceschopnost České republiky“, který bude realizovat Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Národní ekonomickou radou vlády a který by měl být vypracován ve spolupráci s odbornou veřejností. V této souvislosti vyzval ministr průmyslu a obchodu přítomné zástupce ke spolupráci na uvedeném projektu. Na základě výstupu projektu by měla vláda přijmout Strategii konkurenceschopnosti ČR. Ta by neměla zůstat na rezortní úrovni, ale měla by mít průřezový charakter a položit základ dlouhodobějšímu přístupu k politikám ovlivňujícím konkurenční schopnost ČR.

V následující diskusi vystoupili člen představenstva SP ČR Ing. Cienciala, představitelé jednotlivých svazů a zástupce SP ČR Ing. O. Körner. Jejich vystoupení se soustředila na skutečnost, že na jedné straně probíhají přípravy strategie, která má zlepšit konkurenční postavení ČR, na druhé straně stát provádí opatření, která konkurenční prostředí zhoršují např. opatření při souběhu pracovního poměru a členství ve statutárním orgánu společnosti, přenášení nákladů na podniky viz prodloužení doby výplaty nemocenské zaměstnavatelem na tři týdny bez současné kompenzace na sociálních odvodech, zamýšlené rušení obchodně ekonomických úseků zastupitelských úřadů, podpora některých dohod o volném obchodě mezi EU a třetími zeměmi, např. Koreou s možným negativním dopadem na automobilový průmysl. Účastníci diskuse poukázali rovněž na administrativní překážky malého a středního podnikání a také na špatnou zkušenost s přípravou a nepřijetím nové strategie na podporu exportu. Ministr M. Kocourek avizoval změnu v podpoře exportu, která by měla spočívat ve změně nabídkového přístupu k poptávkovému, tedy zaměření se spíše než na stávající strukturu výroby na budoucí strukturu poptávky světových trhů a podle toho orientovat způsob podpory exportu a jeho nástroje.

Účastníci diskuse z řad vyjádřili připravenost spolupracovat na přípravě nové strategie konkurenceschopnosti ČR.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

V Praze dne 18.2.2011

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět