Stanovisko ke sdělení Komise o lepší správě pro jednotný trh

SP ČR podporuje opatření Komise vedoucí k lepší správě a fungování jednotného trhu a nesměřující k zavádění dalších regulací a překážek jeho čtyř základních svobod.

Preambule

Evropa mobilizuje zdroje na podporu růstu a tvorby pracovních míst. Přitom potenciál jednotného trhu Evropské unie (dále jen EU) není ani po dvaceti letech jeho existence plně využit. Je však třeba vzít na vědomí, že se mění a vyvíjí jak vnitřní, tak vnější dimenze jednotného trhu a že je nutné adaptovat i samotnou správu jednotného trhu na nové podmínky.

Evropská komise zveřejnila 8. 6. 2012 své sdělení „Lepší správa pro jednotný trh“ (KOM(2012) 259). Komise ve zprávě říká, že chceme-li, aby jednotný trh dobře fungoval, je třeba dodržovat jeho pravidla. Komise ve spolupráci s členskými státy dosáhla pokroku, ale dnešní situace ukazuje, že je stále co zlepšovat. Průměrný deficit v  provádění směrnic se zvýšil z 0,7 % v roce 2009 na 1,2 % v roce 2012.

Sdělení vychází ze zprávy Maria Montiho z května 2010 „Nová strategie pro jednotný trh“ a navazuje na další iniciativy Komise na podporu fungování jednotného trhu, které vyvrcholily definováním 12 klíčových opatření ve formě „Aktu o jednotném trhu I“ (KOM(2011) 206).

Stanovisko SP ČR obecně

  • Svaz průmyslu a dopravy ČR (dále jen SP ČR) jako největší zaměstnavatelská a podnikatelská organizace na národní úrovni a člen evropské zaměstnavatelské a podnikatelské komunity vítá obnovený závazek Komise a členských států učinit jednotný trh efektivním nástrojem zajišťujícím růst.
  • Nová opatření by však neměla vést k dalším legislativním aktivitám Komise a mělo by být využito stávajících nástrojů pro lepší správu, fungování a komunikaci jednotného trhu.
  • Nové návrhy by neměly směřovat ani k nové administrativní zátěži pro podniky a „test jednotného trhu“ by se měl stát základním principem všech ostatních politik.

Stanovisko SP ČR k jednotlivým návrhům

  • SP ČR vítá důraz Komise na rychlý pokrok zejména v oblastech s největším růstovým potenciálem - služba, doprava, digitální ekonomika. Svaz doporučuje, aby metodika a kritéria k vymezení klíčových oblastí byla stanovena a pravidelně revidována v úzké spolupráci s podnikatelskou sférou.
  • SP ČR podporuje ambiciózní závazek k zajištění řádného provádění právních předpisů, důraz na vyšší odpovědnost členských států i odhodlání Komise využít všech svých pravomocí k prosazování právních předpisů. Nicméně doporučuje ponechat členským státům odpovídající manévrovací prostor. Úlohu Komise vidí Svaz především v technické asistenci členským státům, neformálních bilaterálních konzultacích a prezentování příkladů dobré praxe.
  • SP ČR současně plně podporuje závazek tzv. „nulové tolerance“ a snahu Komise o větší disciplinu členských států v provádění směrnic, tj. respektování 0 % cíle deficitu v provedení a 0 % cíle deficitu v dosažení souladu.
  • SP ČR považuje za naprosto přirozené využít procesu evropského semestru ke sledování toho, jak jednotný trh funguje, k rozvoji intenzivnějšího tlaku na členské státy a prezentaci opatření pro boj s přetrvávajícími překážkami. Výroční zpráva o integraci jednotného trhu jako součást roční analýzy růstu bude přirozeným nástrojem k vypracování specifických doporučení směřujících k nápravě nedostatků.
  • SP ČR vidí jako zásadní uplatňování zásad inteligentní regulace při tvorbě a provádění pravidel jednotného trhu. Podniky operující na jednotném trhu EU potřebují především právní jistotu. Pravidla proto musí být jasná, srozumitelná a jednoznačná. Test jednotného trhu by měl být základním principem. Řada návrhů z Aktu o jednotném trhu I jde bohužel opačným směrem a může být zdrojem další regulace a administrativní zátěže pro podniky.
  • SP ČR považuje za důležité, aby jak občané, tak podniky dostali rychlé a kvalitní informace jak využívat práva a příležitosti jednotného trhu. Svaz proto od Komise očekává předložení akčního plánu s konkrétními kroky k dokončení procesu poskytování kvalitních informací.
  • SP ČR pozitivně vnímá snahu Komise podnítit na přeshraniční úrovni spolupráci orgánů státní správy, a to především prostřednictvím internetových nástrojů. Na základě dosavadní praxe doporučuje rozšířit informační systém IMI na celou oblast jednotného trhu.
  • SP ČR plně souhlasí, že pro řádné fungování jednotného trhu je zásadní zajištění rychlého a účinného řešení problémů a opravných prostředků. Řešení sporů je nákladné a zdlouhavé. Podnikatelská sféra je připravena spolupracovat na evropské a národní úrovni na zavedení kvalitních nástrojů pro alternativní řešení sporů a mediační řízení.
  • Pokud jde o vytváření středisek účinné první pomoci, doporučuje SP ČR využít dosavadních kvalitních služeb systému SOLVIT („střediska druhé generace“), spíše než vytvářet na národních úrovních další zbytečné instituty.
  • SP ČR se domnívá, že funkce „středisek jednotného trhu“ by mohla naplňovat místa jednotného kontaktu zřízená v rámci implementace směrnice o službách. Tato střediska již vytváří účinnou síť pro podnikatele.

Závěr

SP ČR bude podporovat i nadále všechna opatření Komise, která povedou k lepší správě a fungování jednotného trhu a nebudou směřovat k zavádění dalších regulací a překážek pro jeho čtyři základní svobody. Svaz účinně spolupracoval při přípravě Aktu o jednotném trhu I a je připraven přispět i k přípravě návazného Aktu o jednotném trhu II.

V Praze dne 9. srpna 2012
Ing. Vladimíra Drbalová, Mezinárodní vztahy – Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět