Společné prohlášení Svazu a KZPS

Způsob projednávání státního rozpočtu zavdává příčiny k další nejistotě v podnikatelské sféře.

Svaz průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR vyjadřují vážné znepokojení nad způsobem, kterým se projednává tak důležitý dokument pro hospodářství země, jakým je Zákon o státním rozpočtu. O návrzích týkajících se veřejných rozpočtů jednají zaměstnavatelé s vládou již dlouho. Diskuze o návrhu státního rozpočtu na rok 2013 vyvrcholila na plenárním zasedání tripartity, které se uskutečnilo koncem září. Při ní jsme opětovně upozornili vládu na významná rizika návrhu.

Předložili jsme řadu připomínek a návrhů. Upozornili jsme vládní stranu, že je nutné věnovat pozornost nejen „politice škrtů“, ale také prorůstovým opatřením. O těch v současné době s vládní stranou velmi intenzivně vyjednáváme.

Na konci měsíce října jsme se s překvapením dozvěděli, že vládní koalice není v názoru na státní rozpočet jednotná a že ministr financí zpracoval novou variantu. Takovou, která je podle našeho názoru pro ekonomiku zcela nepřijatelná.

Výsledkem takového postupu je snížení důvěry občanů v politickou reprezentaci. U nás zaměstnavatelů a podnikatelů sílí přesvědčení, že kvalita podnikatelského prostředí nepředstavuje pro politickou reprezentaci klíčové téma.

Nejistota, nestabilita a nesrozumitelnost některých kroků je předmětem kritiky podnikatelské sféry. Je pro nás nepředstavitelné, že bychom takovýmto způsobem řídili naše firmy. Velmi intenzivně se mimo jiné diskutuje otázka míry opatrnosti chování domácností a firem. Politici svým chováním tento problém prohlubují.

Znovu a velmi důrazně žádáme politické strany, aby změnily způsoby svého jednání, a to směrem k posílení transparentnosti a koncepčnosti. Výrazné zvýšení kvality podnikatelského prostředí musí být součástí hospodářských zájmů státu, kterými politici často a rádi argumentují.

Růžena Hejná
kategorie Stanoviska SP ČR