Stanovisko k balíčku k zaměstnanosti mládeže

Svaz průmyslu a dopravy ČR  podporuje opatření k odstranění nesouladu mezi nabízenými a požadovanými dovednostmi mladých lidí a flexibilní formy práce pro mladé.

Preambule

Vysoká míra nezaměstnanosti mládeže, blížící se podle posledních čísel Eurostatu k extrémním hodnotám 50 – 60 % ve dvou evropských státech, ke 30 % v šesti členských státech a k 23 % v průměru v celé Evropě, je alarmující. Navzdory velkému úsilí vynaloženému na úrovni EU i na vnitrostátních úrovních se pracovní vyhlídky pro evropskou mládež v minulém roce dále zhoršily.

Komise zveřejnila 5. 12. 2012 dlouho očekávaný balíček k zaměstnanosti, obsahující sdělení Zapojení mladých lidí do zaměstnání[1] společně se sdělením k rámci kvality stáží[2]. Sdělení navazují na předchozí sdělení – Mládež v pohybu[3], Iniciativa příležitosti pro mladé[4], Balíček k zaměstnanosti: Na cestě k hospodářské obnově vedoucí k intenzivnímu růstu pracovních míst[5] a Přehodnocení vzdělávání: Investice do dovedností pro lepší socio-ekonomické výsledky[6].

Pracovní dokument Komise k Rámci kvality stáží[7] hodnotí negativně kvalitu stáží v členských státech, jejich učební obsah a nedostatečnou kompenzaci. Komise konstatuje, že podle studie o stážích jen 25 % stážistů má stáže hrazeny, nebo hrazeny alespoň životní náklady. Stážisté nemají sociální zabezpečení a nemají se zaměstnavatelem uzavřenu žádnou písemnou smlouvu.

Klíčové body návrhu Evropské komise

V roční analýze růstu na rok 2013[8], která zahajuje evropský semestr na rok 2013, se zdůrazňuje, že by členské státy měly podniknout více kroků směrem k boji proti nezaměstnanosti, zlepšení zaměstnatelnosti a zlepšení přístupu k zaměstnání nebo k návratu mladých lidí na trh práce.

I. Záruky pro mladé: Členské státy jsou vyzvány, aby urychleně přijaly návrh doporučení Rady o zřízení záruky pro mladé lidi, které je součástí tohoto balíčku, a zavedly systém záruk pro mladé lidi v průběhu roku 2013;

II. Rámec kvality stáží: Sociální partneři jsou vyzváni, aby pracovali na vzniku rámce pro kvalitu stáží, aby stáže mladým lidem umožnily za jistých podmínek získávat vysoce kvalitní pracovní zkušenosti;

III. Evropská aliance pro učňovskou přípravu: Komise vytvoří Evropskou alianci pro učňovskou přípravu s cílem zlepšit kvalitu a nabídku učňovské přípravy a podporovat národní partnerství pro duální systémy odborného vzdělávání, a

IV. Transformace EURES: Komise zahájí v první polovině roku 2013 konzultaci se zúčastněnými stranami o vytvoření programu zaměřeného na zprostředkování pracovních míst mladým lidem přes EURES.

Obecný postoj Svazu průmyslu a dopravy ČR k návrhu Evropské komise

• Svaz průmyslu a dopravy ČR (dále jen "Svaz") vítá sdělení Komise, které rekapituluje iniciativy přijaté sdělením Iniciativa příležitosti pro mladé, definuje problémy související se zaměstnaností mládeže a navrhuje další možná opatření, které by mohli členské státy a sociální partneři podpořit. Komise navrhuje i možné iniciativy na úrovni EU.
  • Svaz vnímá naléhavost situace a potřebu podniknout intenzivní kroky.
  • Svaz podporuje opatření Komise zaměřená zejména na rizikovou skupinu mladých lidí, předčasně opouštějících vzdělávací systém, na zlepšení perspektivy mladých lidí, kteří stále více upadají do rezignace, a odstranění nesouladu mezi nabízenými a požadovanými dovednostmi.
  • Svaz vnímá, že na základě statistických údajů je podíl mladých lidí (zejména žen) na dočasných a částečných pracovních úvazcích vysoký, nicméně nesouhlasí s postojem Komise, že tyto flexibilní formy práce jsou synonymem pro nejisté pracovní poměry a že nemohou plnit úlohu odrazového můstku pro přechod do trvalého pracovního poměru.

Specifické připomínky

• Záruky pro mladé: Cílem tohoto nástroje je poskytnout mladým lidem do 4 měsíců od momentu, kdy opustili vzdělávací systém, nebo se stali nezaměstnanými, pracovní příležitost nebo další vzdělávání. Tento nový nástroj předpokládá důslednou aplikaci principu partnerství mobilizujícího všechny aktéry. Nicméně již slovo záruka samo o osobě navozuje zejména finanční závazek členských států. Pro mnohé členské státy to v současné době bude těžko splnitelné. Svaz proto podporuje volání členských států po větší flexibilitě, která by odpovídala ekonomické situaci členských států a jejich národní praxi. Upozorňuje také, že zapojení zaměstnavatelů do tohoto systému není možné direktivně nařídit, ale že je třeba na úrovni členských států vytvořit motivační nástroje pro jejich účast a vytváření míst pro stážisty.
  • Rámec kvality stáží: Svaz plně podporuje snahu Komise zvýšit počet kvalitních stáží a mobilitu stážistů v EU. Stáže sehrávají důležitou úlohu pro plynulejší přechod mladých lidí ze škol do zaměstnání. Svaz chápe stáž jako součást vzdělávacího procesu, jejímž úkolem je vybavit mladé lidi praktickými zkušenostmi a dovednostmi. Jde tedy spíše o výcvik a výuku, než primárně o výplatu
    Je nyní na Evropských sociálních partnerech a na jejich reakci na výzvu Komise k druhé fázi konzultace podle článku 154 Smlouvy o fungování EU, zejména s ohledem na připravovaný Akční rámec k zaměstnanosti mládeže v rámci jejich společného pracovního programu 2012 - 2014. Nicméně pokud Evropští sociální partneři nezahájí vyjednávání a Komise přistoupí k vlastní iniciativě, Svaz nebude podporovat vytvoření žádného nástroje či rámce, který by zaváděl minimální standardy na úrovni EU.
    To je také v souladu s reakcemi zaměstnavatelských organizací a členských států v rámci veřejné diskuse otevřené k balíčku k zaměstnanosti, kde byl tento rámec kvality stáží poprvé představen. Evropská komise nemá dostatek pravomocí k vytváření závazných pravidel na úrovni EU, zejména v oblasti odměňování. Zaměstnavatelské organizace se navíc obávají, že rigidní pravidla by přinesla podnikům další administrativní zátěž a odradila by je od přijímání stážistů.
  • Transformace EURES: Svaz podporuje reformu EURES ve skutečný nástroj nabídky a poptávky na evropském trhu práce i jeho rozšíření na podporu zaměstnanosti mládeže („Tvoje první práce přes EURES“) a zvýšení mobility učňů a stážistů.
  • Aliance pro učňovskou přípravu: Svaz, tak jako celá evropská podnikatelská a zaměstnavatelská komunita, plně podporuje tuto iniciativu Komise, neboť je plně v souladu s jeho vlastní strategií na národní úrovni. Programy učňovské přípravy ve firmách (známé také jako „duální učňovská příprava“) mladému člověku umožňují získat pracovní zkušenosti a osvojit si praktické dovednosti na základě pracovního poměru ve společnosti, jakož i současně nabýt teoretické znalosti ve vzdělávací instituci.
  • Svaz uznává zásadní úlohu zaměstnavatelů v celém procesu: Učení se prací může dobře fungovat pouze tehdy, pokud mají na této koncepci podíl samotné podniky a pokud nabízejí učňovská místa a studentské praxe nebo spolupracují se školami.
  • Svaz podporuje a uznává úlohu Evropského sociálního fondu (ESF), jakožto klíčového nástroje EU pro investice do lidského kapitálu, a podporuje návrh Komise, aby alespoň 25 % budoucích finančních prostředků v oblasti soudržnosti bylo přiděleno na ESF, aby alespoň 20 % z nich bylo vyčleněno na politiky sociálního začleňování a aby byla zvláštní pozornost věnována udržitelné integraci mladých lidí nezapojených do zaměstnání, vzdělávání ani odborné přípravy (tzv. „NEET“) na trh práce.

V Praze dne 31. 12. 2012

Ing. Vladimíra Drbalová, Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU