novela zákona o veřejných zakázkách

Stanovisko k návrhu zákona, kteým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.

Svaz průmyslu a dopravy ČR předložený návrh v zásadě vítá, i když jeho minimalistická verze se nedotýká všech ustanovení, po jejichž úpravě jeho členské firmy volaly, tj. zejména povinnost zrušení zakázky při jedné nabídce (řešeno pouze částečně), úprava hodnotících kritérií, nízký limit pro povinné zveřejňování smluv aj.

Konkrétní připomínky k návrhu

Bod 1

Přikláníme se k variantě I., tj. úplné zrušení institutu osoby se zvláštní způsobilostí.

Bod 3

Vítáme navrhovanou změnu § 71 odst. 7, která dává možnost nerušit opakované zadávací řízení při jedné nabídce, i když se nedomníváme, že by navržený postup řešil situace, kdy se jedná o veřejnou zakázku s velmi specifickým předmětem plnění, kdy na trhu je jen omezené množství možných dodavatelů, ale je jich více než jeden. Z těchto důvodů požadujeme alespoň rozšířit navrhovaný postup i na zjednodušení podlimitní řízení. Případně navrhujeme alternativní řešení – v § 84 odst. 1 vypustit písmeno e).

Tato připomínka je zásadní.

Bod 6

Nesouhlasíme s navrhovaným zněním § 114 odst. 6. Tímto ustanovením je ukládána nová povinnost předávat informace Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dvojmo (v listinné podobě a elektronicky), čímž je zvyšována administrativní zátěž.

Tato připomínka je zásadní.

Pokud by mělo dojít ke změně lhůt z pořádkových na sankcionované (bod 10 návrhu), požadujeme změnit lhůtu 7 dnů dle § 114 odst. 6 na 7 pracovních dnů.

Tato připomínka je zásadní.

Zároveň doporučujeme stanovit také lhůtu pro vydání rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Bod 8

Považujeme znění nového § 117b za matoucí. Nabídka dodavatele bude vyloučena z nahlížení do spisu, ale zároveň bude provedena jako důkaz listinou podle správního řádu, což znamená, že bude mít účastník řízení stejně právo se s jejím zněním seznámit.

Doporučujeme proto tento bod vypustit.

Bod 10

Nesouhlasíme s doplněním nového správního deliktu dle § 120 odst. 1 písm. h) a nepřiměřené tvrdé sankce dle § 120 odst. 2 písm. b) za zpoždění třeba o jediný den.

Tato připomínka je zásadní.

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět