Stanovisko k návrhu novely školského zákona

   Svaz průmyslu a dopravy ČR uplatnil stanoviska k návrhu školského zákona, mimo jiné k financování vzdělávání a školských služeb ze státního rozpočtu.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SP ČR uplatnil k návrhu novely zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) následující připomínky:

 § 58 – stupně středního vzdělávání: Podporujeme zavedení samostatné skupiny oborů středního vzdělání s výučním listem i středního vzdělání s maturitní zkouškou, nejen kvůli větší praktické orientaci absolventů, ale také z důvodu řešení vysoké segmentové neúspěšnosti žáků u státních maturit. Vzhledem k tomu, že je nezbytné upravit Rámcové vzdělávací programy (RVP) současných oborů L0 tak, aby byli žáci připraveni ke složení závěrečné zkoušky na konci 3. ročníku, případně rozhodnout o oborech, které tento požadavek nemohou splnit, požadujeme doplnit návrh zákona o vhodnou legisvakanční lhůtu (např. 1 – 2 roky), která by zajistila úpravu RVP a doplnění Nařízení vlády o novou skupinu oborů.

Tato připomínka je zásadní.

  § 74 – závěrečná zkouška: Souhlasíme se zavedením jednotného zadání závěrečné zkoušky (JZZZ) do školského zákona, nicméně nesouhlasíme, aby využití této zkoušky bylo ponecháno na rozhodnutí ředitele školy (jak tomu již je v současnosti). Obsah a postupy JZZZ jsou dostatečně připraveny a ověřeny a nic tedy nebrání jejich plošnému zavedení od školního roku 2014 – 15. Požadujeme proto úpravu odstavce 3 následovně: „Termíny konání závěrečných zkoušek stanoví ředitel školy. V závěrečných zkouškách podle odstavce 1 písm. a) může používá škola využívat jednotných zadání a související zkušební dokumentace.“

Tato připomínka je zásadní.

 § 160 – 163: Financování vzdělávání a školských služeb ze státního rozpočtu: Principielně nemáme nic proti stanovení celorepublikově platných oborových normativů (a odstranění často výrazných rozdílů ve financování stejných oborů vzdělání napříč kraji), nesouhlasíme však zásadně postupem řešení - nejdříve změnou zákona a následným vydáním sady oborových normativů, které ovšem nejsou přílohou této novely, nebyly se sociálními partnery diskutovány a jejich dopady do školské praxe není možno ověřit. Při aplikaci neoficiálně získaných návrhů těchto normativů dochází u velké části technických škol k výraznému úbytku prostředků oproti současnému stavu, mnohdy o více než 20%. A to paradoxně v okamžiku, kdy MŠMT hlásá výraznou podporu právě technickému vzdělávání. Odmítáme proto schválení změn v principech financování dříve, než budou k dispozici také návrhy nových oborových normativů, modelové příklady pro různé typy škol a celková finanční bilance regionálního školství před a po aplikaci nového způsobu financování, dokazující, že změna bude nákladově neutrální (tato část chybí také v kap. 4.2 Důvodové zprávy).

Upozorňujeme dále, že navrhovaná úprava v §161, odst. 2 spojuje výši oborového normativu pouze se zajištěním podmínek pro kvalitní vzdělávání, avšak neváže je na splnění požadavků a obsahu vzdělávacích programů (tj. RVP). To mj. znamená, že do oborového normativu musí být započítány také náklady na získání řidičského či svářečského průkazu, pokud jeho získání daný RVP požaduje. Také nemůžeme akceptovat znění navrhovaného §163d, který podle našeho názoru vytváří nebezpečnou možnost k postupnému přenesení financování vzdělávacích nákladů na zřizovatele, občany nebo zaměstnavatele.

SP ČR (společně se zástupci odborů) požaduje pozastavení projednávání novely do té doby, než MŠMT poskytne potřebné podklady a nevyjádří se k nim plénum RHSD (Tripartity), plánované na 27. června tr.

Tyto připomínky jsou zásadní.

  K ostatním novelizovaným paragrafům připomínky neuplatňujeme.

 

Ing. Miloš Rathouský

tel.: 225 279 801

GSM: 734 641 044

E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět