Novela zákona o vysokých školách

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) k návrhu novely zákona č. 111/1998 Sb. (zákon o vysokých školách).

SP ČR vítá, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy předložilo návrh novely vysokoškolského zákona, který připravilo ve spolupráci s klíčovými partnery, včetně zástupců zaměstnavatelů. Souhlasíme s důvody přípravy novely a hodnotíme pozitivně ty prvky návrhu, které podle našeho názoru pomohou modernizovat celý systém, za současného zachování jeho kvality a autonomie jednotlivých vysokých škol. Pozitivně akcentujeme větší diverzifikaci systému, institucionální akreditace vysokých škol, stabilizaci financování skrze rámcové smlouvy (ty by měly zohledňovat také strukturu a množství absolventů podle požadavků pracovního trhu) a nastavení mechanismů zajišťování kvality. 

Po prostudování návrhu SP ČR uplatňuje tyto připomínky:

1.  V návrhu nejsou dořešeny podmínky pro paritní účast zástupců zaměstnavatelů ve správních radách vysokých škol a také v nově navrhované Národní akreditační agentuře. Podle našeho názoru je účast zástupců zaměstnavatelů v těchto orgánech důležitou zárukou vazby na trh práce a aplikační sféru (v případě výzkumu). Požadujeme proto doplnění §14 odst.1 „…zejména představitelé veřejného života (zástupci zaměstnavatelských svazů, zájmových a uměleckých organizací, NNO apod.), územní samosprávy a státní správy“ a upřesnění §83, odst. 6 „Další členy Rady Národní akreditační agentury jmenuje vláda na návrh ministra vycházející z doporučení orgánů reprezentace vysokých škol podle § 92, nebo z doporučení Akademie věd České republiky a zástupců zaměstnavatelů v Radě hospodářské a sociální dohody České republiky“.

Zásadní připomínka 

2. Požadujeme, aby byly zákonem vytvořeny lepší podmínky pro realizaci studentských praxí v podnicích (zařazením půlročních praxí do studijních programů) a větší přiblížení studia reálným podmínkám (pracovní režim, disciplína, komunikace v mezigeneračních týmech), primárně u profesně zaměřených programů. Požadujeme proto doplnění §§45 a 46, odst. 1 takto: „Součástí studijního programu může být až půlroční souvislá praxe, realizovaná na pracovišti zaměstnavatele na základě vzájemné smlouvy mezi školou a zaměstnavatelem. Podrobnosti smlouvy stanoví ministerstvo v rámci zvláštního předpisu“ (tj. v rámci novely vyhlášky 42/1999 Sb.). Tato změna je nezbytná též v souvislosti s probíhající novelizací zákona 586/1992, o daních z příjmu (daňové úlevy na investice zaměstnavatelů do vzdělávání).

Zásadní připomínka 

3. Požadujeme zavést povinnost studentů složit 1-2 zkoušky v zahraničí v jednom ze světových jazyků – angličtina, němčina, francouzština, španělština (ruština, čínština). V této souvislosti také doporučujeme rozšířit kompetenci vysokých škol uznávat jednotlivé zahraniční zkoušky z renomovaných univerzit a tím neprodlužovat studium na mateřských vysokých školách, stejně jako uznávání výsledků kurzů, realizovaných vysokými školami pro nadané žáky středních škol (obdobně jako v oblasti celoživotního učení - §60).

Zásadní připomínka. 

4.  Vzhledem k nutné provázanosti studijních programů s požadavky trhu práce požadujeme doplnit §79 odst. 2d. (obsah žádosti o akreditaci studijního programu) následovně: „záměr rozvoje studijního programu, jeho odůvodnění, a předpokládaný počet přijímaných uchazečů a analýzu uplatnitelnosti absolventů studijního programu na trhu práce“. Důvodem je zvýšení motivace škol, akreditovat takové studijní programy, o které je na trhu práce v oboru, resp. v aplikační sféře zájem.

Zásadní připomínka 

K projednání připomínek je SP ČR zmocněn:

Ing. Miloš Rathouský

E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět