Stanovisko k návrhu zákona o změně spotřební daně z tabákových výrobků

Stanovisko k návrhu zákona o změně sazby spotřební daně z tabákových výrobků.

Svaz průmyslu a dopravy dlouhodobě podporuje jen takové zvyšování spotřebních daní, které je postupné a předvídatelné. Považujeme to za optimální přístup jak z hlediska vývoje podnikatelského prostředí, tak z hlediska stability legálního trhu a v důsledku toho i daňových výnosů. Při předpokládaných termínech projednání navrhovaného zvýšení sazeb spotřebních daní v nově složené poslanecké sněmovně není možné zajistit, aby sazby vstoupily v platnost v dostatečném předstihu před jejich vstupem v účinnost. Navrhujeme následující:

1. Neměnit od 1. ledna 2014 již schválené sazby spotřebních daní a nové sazby (odpovídající kurzu ECB k 1. říjnu 2013) uvést v účinnost od 1. ledna roku 2015.

Odůvodnění

Nepovažujeme za správné přenášet rizika z nestabilního politického prostředí na podnikatele a to ani v tomto případě, kdy České republice domněle hrozí sankce ze strany EU. Zájmy na stabilním podnikatelském prostředí a předvídatelných výnosech daně musí mít v politicky a ekonomicky zranitelné době přednost před mechanickým plněním povinností vůči EU. Jsme přesvědčeni, že odložená účinnost zvýšení daní je před Evropskou komisí objektivně dobře obhajitelná. Nepovažujeme ze strany Ministerstva financí za odpovědné, že ačkoli vývoj kurzu koruny vůči euru vykazuje klesající trend dlouhodobě, přistoupila k novele až v době, kdy není možné garantovat její včasné ani hladké schválení. Zavedení účinnosti nové sazby od 1. ledna 2015 by umožnilo rozložit související rizika rovnoměrně na stát i podnikatelský sektor.

2. Ponechat i pro rok 2015 v platnosti již schválenou pevnou a procentní sazbu daně a zaměřit se na zvýšení pouze sazby minimální.

Odůvodnění

S ohledem na to, že pro splnění harmonizačních kritérií EU je rozhodující minimální daňové zatížení cigaret, je to jen a pouze sazba minimální spotřební daně, která by se měla upravit tak, aby podle výše uvedeného kurzu dosáhla úrovně 90 EUR za tisíc kusů.

3. Rozšířit novelu sazeb také o zavedení účinné a efektivní regulace předzásobení tabákovými výrobky.

Odůvodnění

Vycházíme z vyjádření v tisku v posledních dvou čtvrtletích, kdy na problém nerovnoměrného výběru spotřební daně a jeho dopadu na vývoj HDP upozorňuje Český statistický úřad i řada ekonomických analytiků. Výše zmíněná regulace by byla vítána i subjekty dotčeného průmyslu. Za nejosvědčenější považujeme regulaci na principu stanovení limitu pro doprodej výrobků s kolky odpovídajícími předchozím sazbám daně.

V Praze dne 17. září 2013

Aliapuliosová Eva
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět