Stanovisko k návrhu vyhlášky 347/2012

Stanovisko SP ČR k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 347/2012 Sb., kterou se stanoví technicko-ekonomické parametry obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny a doba životnosti výroben elektřiny z podporovaných zdrojů.

Obecné stanovisko

Obecně, SP ČR podporuje návrh vyhlášky jako takový v předloženém znění, s těmito konkrétními připomínkami:

Připomínky

  • § 2 písm. c) doporučujeme přesnější textovou precizaci „pomocných provozů“ a to i případně i taxativním výčtem.

Odůvodnění: Větší transparentnost zákona potažmo vyhlášky a souvisejícího vymáhání práva vzhledem k souvisejícím finančním tokům a příslušné regulaci. 

  • V Příloze k vyhlášce, část „Energie biomasy“, 2. tabulka, doporučujeme změnit jednotku u položky „Měrné investiční náklady“ na „[Kč/t]“. Následně upravit jednotku na [Kč/t] i v rámci poznámky pod touto tabulkou. 

Odůvodnění: Uvedená jednotka v rámci návrhu textu vyhlášky [Kč/kt] neodpovídá skutečným měrným investičním nákladům výstavby zařízení pro energetické využití odpadu, které se pohybují na úrovni 20 milionů Kč/kt zpracovaného odpadu. Uvedená hodnota měrných investičních nákladů odpovídá jednotce [Kč/t]. 

  • V Příloze k vyhlášce, část „Energie biomasy“, 2. tabulka, doporučujeme změnit hodnotu u položky „Roční využití instalovaného výkonu“ na „> 4 200”.

Odůvodnění: Hodnota ročního využití instalovaného výkonu uvedená v návrhu vyhlášky odpovídá stávajícím typům zařízení pro energetické využití odpadu. Na základě dat o provozu těchto zařízení poslední generace dle požadavků aktuálních BAT pro nová zařízení je díky podstatně náročnějším požadavkům (zejména emisním limitům atd.) pro tyto zdroje zvýšená i spotřeba elektrické energie pro vlastní provoz zařízení. Uvedená hodnota ročního využití instalovaného výkonu by tedy měla být upravena na hodnotu 4 200 kWh/kWe, která reflektuje zvýšené environmentální požadavky na provoz nových zařízení pro energetické využití odpadu.

  • Doporučujeme upřesnit znění § 2 písm. c), které uvádí: „technologickou vlastní spotřebou elektřiny spotřeba elektrické energie na výrobu elektřiny při výrobě elektřiny nebo elektřiny a tepla v hlavním výrobním zařízení i pomocných provozech, které s výrobou…“.

Odůvodnění: Jak z výše uvedeného vyplývá, jsou v definici technologické vlastní spotřeby uvedeny i tzv. pomocné provozy. Pokud se v areálu elektrárny neprovádí žádná jiná činnost, potom je otázkou, zda součástí definice jsou např. i prostory týkající se zabezpečovacího systému.

V Praze 2. října 2013

Aliapuliosová Eva
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět