Diverzita jako konkurenční výhoda

Více žen ve vedoucích pozicích není otázkou regulace, ale systematického uplatňování principu rovného zacházení se ženami a muži na pracovišti.


Memorandum diverzita 2013+, které vyhlásily a svým podpisem podpořily nejvýznamnější podniky operující v České republice je závazkem podnikatelské sféry na podporu rovných příležitostí na pracovním trhu a k aktivnímu uplatňování principu genderové vyváženosti. Slavnostní zasedání uspořádala u příležitosti představení Memoranda diverzita 2013+ dne 5. 11. 2013 v Americkém centru organizace Byznys pro společnost pod záštitou paní Aleny Gajdůškové, 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR. V panelové diskusi Jak dostat více žen do vedení – sdílení příkladů dobré praxe“ vystoupili zástupci společností IBM, Plzeňský Prazdroj, Škoda Auto a Vodafone.
 
Pozvání k aktivní účasti přijal i pan Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR, největší střešní zaměstnavatelské a podnikatelské organizace v České republice a člena BUSINESSEUROPE – Konfederace evropského podnikání. Důležitá je úloha podniků samotných, aby se princip diverzity a rovných příležitostí stal součástí jejich řídících strategií a podnikatelských plánů. Zajistit větší podíl žen ve vedení podniků, v dozorčích či správních radách, cestou regulatorních opatření je však kontraproduktivní. Proces zajištění vyšší účasti žen ve vedoucích funkcích musí začít od zdola, ve školách a v  podnicích, nastavením základních podmínek rovného přístupu ke vzdělání, odborné přípravě, stážím, celoživotnímu učení i přípravě na kariéru v podnikových radách,“ zdůraznil Zdeněk Liška.
 
K Memorandu se mohou připojit další zájemci ze strany zaměstnavatelských subjektů. 
 
 
 
Vlastní stanovisko k diverzitě v  těchto dnech představí i BUSINESSEUROPE. Ve stanovisku evropští podnikatelé jasně říkají, že evropské trhy práce obecně těží z různorodé pracovní síly, která zvětšuje podnikům dostupný zdroj talentů pro to, aby byly konkurenceschopné v celosvětovém měřítku. Diverzita nesmí být prosazována legislativní cestou. Nejefektivnější cestou jsou postupy vycházející ze samotné podnikové praxe.

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Mezinárodní organizace a EU
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Blízková Marta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět