SPČR je znepokojen zrušením návštěvy I.Karimova

Na byznysové fórum v rámci plánované návštěvy uzbeckého prezidenta bylo přihlášení více jak šest desítek našich firem.  .

------------------------------------------------------------------------------

Svaz průmyslu a dopravy ČR je znepokojen zrušením návštěvy prezidenta Uzbekistánu Islama Karimova v České republice a jejím negativním mediálním hodnocením. „Jsem situací velmi znepokojen. Nevysílá to dobré signály do zahraničí a vůči našim potenciálním partnerům,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz společně s Komorou pro hospodářské styky se zeměmi SNS v souvislosti s chystanou návštěvou uzbeckého prezidenta a doprovodné podnikatelské mise dva měsíce připravoval byznysové fórum, o které byl ze strany českých firem mimořádný zájem. Přihlášeno na něj bylo více jak šest desítek firem. Obdobně vysoký zájem byl o únorový seminář před návštěvou uzbecké delegace o možnostech výrobních kooperací a investic v Uzbekistánu. Jeho účastníci se zajímali o podnikatelské příležitosti a konkrétní projekty.

Prezident Islam Karimov je v českých médiích prezentován jako bezohledný diktátor, ale opomíná se fakt, že je významným spojencem USA v boji proti terorismu v rámci smlouvy o vojenské a technické spolupráci mezi USA a Uzbekistánem.

Většina nejvyšších zástupců západoevropských zemí i předseda Evropské komise José Manuel Barroso si na rozdíl od české vlády uvědomují významné postavení i ekonomický potenciál Uzbekistánu a s prezidentem Islamem Karimovem se již setkali. Uzbekistán není jedinou zemí, kde není v oblasti právního státu vše v pořádku. Právě jednání s jeho vrcholnými představiteli může však vytvářet tlak na změnu.

Odmítavý postoj české vlády k návštěvě uzbeckého prezidenta může bohužel negativně ovlivnit rozpracované projekty českých firem v Uzbekistánu, zejména v oblasti chemického průmyslu (odhady hovoří o 800 mil. EUR), ve strojírenství, v energetice a v dalších odvětvích. Podle některých odhadů samotná návštěva uzbeckého prezidenta mohla napomoci k uzavření kontraktů až za 15 miliard korun.

Český vývoz do Uzbekistánu narůstá jen velmi zvolna, pomohly by mu výraznější impulsy. V předkrizovém roce 2007 dosáhnul export do Uzbekistánu hodnoty přes 741 milionů korun. V loňském roce to bylo více než 1,655 miliardy korun. Celkově obrat vzájemného obchodu představoval v uplynulém roce 1,771 miliardy korun.

Mostýn Milan
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět