Poslanecká novela exekučního řádu

Stanovisko k poslaneckému návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 120/2001Sb., exekuční řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů  a zákon č. 182/2006 Sb., insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů.

Svaz průmyslu a dopravy České republiky (dále jen „SP ČR“) k předloženému návrhu sděluje následující:

Obecně

SP ČR dlouhodobě usiluje o příznivější podnikatelské prostředí, jehož součástí je stabilní právní řád. Dává proto k úvaze, zda by nebylo praktičtější tento návrh odmítnout a změny dotčených předpisů provést komplexně v souladu s Plánem legislativních prací vlády.

Tato připomínka je doporučující.

Konkrétně:

1.V části první Změna exekučního řádu navrhujeme upravit znění § 34 odst. 1 takto:

„ (1) Exekutor může pro účely exekučního řízení požádat o součinnost třetí osoby podle § 33 a ty jsou povinny ji bezplatně poskytnout. Osoby uvedené v § 33 odst. 4 až 10 a komoditní burzy, organizátor regulovaného trhu 27), centrální depozitář a jiné osoby oprávněné k vedení evidence investičních nástrojů mají při poskytování údajů právo na úhradu účelně vynaložených hotových výdajů.“

Tato připomínka je zásadní.

 

Odůvodnění:

Při tvorbě zákona se zcela opomnělo, že třetí osobou, od níž bude nutné získávat informace, jsou také zaměstnavatelé z pozice plátce mzdy povinného nebo jeho manžela.

2. V části druhé Změna občanského soudního řádu navrhujeme doplnit nový § 276a tohoto znění:

„Plátce mzdy má nárok na náhradu všech účelných nákladů, které mu vzniknou při provádění výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy.“

Tato připomínka je zásadní.

Odůvodnění:

Stále se zvyšuje počet případů výkonů rozhodnutí srážkami ze mzdy, které na základě usnesení soudů, provádějí zaměstnavatelé jako plátci mzdy. Obsluha těchto případů jde k finanční tíži zaměstnavatelů, včetně poukazování sražených částek oprávněným osobám.   

 

3. V části třetí Změna insolvenčního zákona navrhujeme doplnit text § 406 odst. 3 písm. d) takto:

„d) přikáže plátci mzdy dlužníka, nebo plátci jiného příjmu dlužníka postižitelného výkonem rozhodnutí srážkami ze mzdy povinného (dále jen "plátce mzdy dlužníka"), aby po doručení rozhodnutí o schválení oddlužení prováděl ze mzdy nebo jiného příjmu dlužníka stanovené srážky a nevyplácel sražené částky dlužníku. Plátce mzdy dlužníka má nárok na náhradu všech účelných nákladů, které mu vzniknou při provádění výkonu rozhodnutí o oddlužení srážkami ze mzdy.“

Tato připomínka je zásadní.

 

Odůvodnění:

Zaměstnavatelé jsou čím dál více finančně a administrativně náročně zatěžováni prováděním srážek ze mzdy pro účely oddlužení podle insolvenčního zákona. Pro tento účel je potřebné stanovit právo plátce mzdy na úhradu nákladů tak, jak toto právo má insolvenční správce.

 

V Praze dne 27. 6. 2014

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět