Stanovisko k návrhu Statutu RVES

Připomínky k materiálu „Statut Rady vlády pro energetickou a surovinovou strategii ČR“.

Zásadní připomínky:

1)        Článek 3 (Složení Rady) odst. 6 c)

Navrhovaná úprava:

c) v případě představitelů samosprávy, sociálních partnerů a podnikatelské sféry jejich odvoláním předsedou Rady vlády z členství v Radě vlády na návrh statutárního zástupce příslušné organizace, resp. ukončením pracovního poměru v příslušné organizaci nebo ukončením mandátu;

Zdůvodnění návrhu:

Text za slovem resp. považuje za duplicitní a navrhujeme jeho vypuštění.

2)        Článek 5 (Členové Rady vlády) odst. 4) a 5)

Navrhovaná úprava:

(4) Pokud se člen Rady vlády nemůže jednání účastnit, je jeho povinností omluvit se předem předsedovi Rady vlády (prostřednictvím sekretariátu Rady vlády) a zaslat alespoň neformální písemné vyjádření k jednotlivým bodům programu.

(5) V případě nemoci nebo jiných důvodů zvláště hodných zřetele může čČlen Rady vlády může v případě své neúčasti vyslat na jednání Rady vlády jiného zástupce téže organizace (dále jen „zástupce“). Zástupce se musí nejpozději před zahájením jednání Rady vlády prokázat plnou mocí podepsanou zastupovaným členem Rady vlády, kterou je zmocněn ke konkrétním úkonům na jednání Rady vlády.

(65) Zástupce smí hlasovat jen tehdy, jestliže jej zastupovaný člen plnou mocí k hlasování pověřil.

Zdůvodnění návrhu:

Institucionální pestrost složení RVES má za důsledek i rozdílné pracovní povinnosti a nároky na časovou dostupnost jednotlivých členů Rady. Je proto nutné zajistit vhodným, transparentním a právně věrohodným způsobem zastupování jednotlivých členů Rady, aniž by přitom došlo ke zbytečné byrokratické zátěži na straně institucionálního člena či sekretariátu Rady nebo zpochybnění práva na zastupování v důsledku svévolného výkladu pojmů (např. nutnost prokazovat nemoc lékařským potvrzením, „důvody obzvláště hodné zřetele“ jsou příliš obecným pojmem).

3)        Článek 7 (Externí spolupráce)

Navrhovaná úprava:

 (1) Rada vlády může požádat o spolupráci zaměstnance státní správy, kteří nejsou členy Rady vlády, případně externí odborníciky z veřejné správy a samosprávy či soukromého sektoru.

(2) Externí odborníci se mohou na pozvání předsedy Rady vlády účastnit jednání Rady vlády jednak jako hosté k určité problematice, nebo se mohou účastnit práce jako stálí spolupracovníci.

Zdůvodnění návrhu:

Vzhledem k rozsahu práce Rady je žádoucí mít možnost konzultovat příslušné odborné problematiky s co nejširším okruhem odborníků a neomezovat se výhradně na oblast specialistů ze státní správy.

V Praze dne 22. července 2014

Aliapuliosová Eva
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět