Vyhláška o hygienických požadavcích na prosotry a provoz dětské skupiny

  Stanovisko k návrhu vyhlášky o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny.

 

Obecně
SP ČR podporuje záměr vlády v oblasti podpory zaměstnávání rodičů s malými dětmi, resp. jejich návratu do zaměstnání po mateřské/rodičovské dovolené. Domnívá se však, že zvolená cesta úpravy dětské skupiny nebude života schopná, vzhledem k postupně zpřesňovaným podmínkám, které by měl provozovatel naplňovat a dodržovat.

Na základě projednávání návrhu v senátu došlo na jedné straně k zobecnění kvalifikačních požadavků na pečovatele v dětské skupině, na druhé straně však zřejmě k vyloučení možnosti poskytování péče v dětské skupině chůvám. Tím dochází i k paradoxní situaci s ohledem na to, že probíhají rekvalifikační kurzy právě na toto nové povolání a dětská skupina by byla vhodnou pracovní příležitostí pro absolventy kurzů.   

SP ČR souhlasí, že je nutno stanovit základní hygienické požadavky na prostory a provoz dětské skupiny. Navrhovanou úpravou se však úplně ztrácí původní představa, že maminka ke svým 2 dětem přibere další 2 až 4 a pečuje o ně ve skupině, protože navržené hygienické limity jsou „přísnější než přísné“.

SP ČR se rovněž domnívá, že řada malých a středních zaměstnavatelů nebude schopna se finančně podílet na zřizování a fungování modelu péče o děti v dětské skupině tak, jak je navrženo zákonem a touto vyhláškou.  Dětská skupina se tak nestane proklamovanou alternativou k podnikovým školkám a tudíž dostupnější pro zaměstnavatele z hlediska zajištění jejího provozu.

Tato připomínka jsou zásadní.

Konkrétně

  1. § 2  odst. 2 navrhujeme upravit takto:

(2) Pro zajištění odpočinku dětí je denní místnost vybavena lehátky, dětskými postýlkami nebo vysokými matracemi, které poskytují pevnou oporu zad a jejichž počet odpovídá počtu dětí v dětské skupině. Prostor pro ukládání lehátek, vysokých matrací a lůžkovin a musí umožňovat jejich řádné provětrání. Každé dítě musí mít k dispozici vlastní označené lůžkoviny. Výměna lůžkovin se provádí nejméně jednou za 3 týdny, v případě potřeby ihned.

Odůvodnění:

Původní text klade nepřiměřené nároky na provozovatele na úložné prostory. 

Tato připomínka je zásadní.

  1. § 4 odst. 1 navrhujeme upravit takto:

(1)Poskytovatel musí zajistit pro potřeby dětské skupiny odpovídající hygienické zařízení sestávající z  

  1.       1 WC mísy, 1 umyvadla, 1 sprchy a v případě péče o děti mladší 3 let odpovídajícího počtu dětských nočníků, přebalovacího stolu a krytého nášlapného odpadkového koše s vložkou na jedno použití, pokud jde o dětskou skupinu nejvýše 6 dětí,
  2.        1 dětské WC mísy, 1 umyvadla, 1 dětské vaničky se sprchou nebo 1 sprchového boxu v případě péče o dětskou skupinu 7- 12  dětí  a v případě péče o děti mladší 3 let odpovídajícího počtu dětských nočníků,  přebalovacího stolu a   odpadkového koše s vložkou na jedno použití
  3. 3. § 4 odst. 2 navrhujeme upravit takto:
  4. 4.  § 4 odst. 3 navrhujeme upravit takto:
  5. 5. § 4 odst. 4 navrhujeme upravit takto:
  6. 6.  § 5 odst. 1 a 2 navrhujeme upravit takto:
  7. 7. § 5 odst. 3 navrhujeme upravit takto:

Odůvodnění:

Navrhujeme rozlišovat při stanovení hygienických požadavků skupiny do 6 dětí a od 7 do 12 dětí, tak jak zákon stanoví pro počet pečujících osob. Navržené rozlišení do 4 osob a od 5 do 6 a od 7 do 12 osob ve vyhlášce je matoucí a klade nepřiměřené nároky na provozovatele dětské skupiny.

Tato připomínka je zásadní.

(2) Umyvadlo a sprcha musí být napojeny na přívod tekoucí pitné studené a teplé vody a musí být opatřeny pouze jedním výtokem vody napojeným na centrální mísící baterii umístěnou mimo dosah dětí. Umístění umyvadla a výtokového ventilu musí být v takové výšce, aby nebyl ohroženo zdraví a bezpečnost dětí ve skupině.

Odůvodnění:

Navrhujeme zjednodušit, aby nebyly kladeny nepřiměřené náklady na provozovatele dětské skupiny.

Tato připomínka je zásadní.

(3)Hygienické zařízení musí být vybaveno toaletním papírem a mýdlem a musí být zajištěna možnost osušení rukou ručníky na jedno použití nebo má každé dítě vlastní ručník. Výměna ručníků se provádí podle potřeby.

Odůvodnění:

Navrhujeme zjednodušit, aby nebyly kladeny na provozovatele zbytečné povinnosti.

Tato připomínka je zásadní.

(4) Pokud jde o dětskou skupinu od 7 do 12 dětí, musí být hygienické zařízení pro pečující osoby odděleno od hygienického zařízení určeného pro děti a sestává z 1 WC mísy a 1 umyvadla napojeného na tekoucí pitnou studenou a teplou vodu. Hygienické zařízení musí být vybaveno toaletním papírem, mýdlem a odpadkovým košem s vložkou na jedno použití a musí být zajištěna možnost osušení rukou.

    Odůvodnění:

Navrhujeme dát do souladu s počtem dětí v zákoně a zjednodušit, aby nebyly kladeny na provozovatele zbytečné povinnosti.

Tato připomínka je zásadní.

(1)Pokud jde o dětskou skupinu nejvýše 6 dětí, musí být ve všech prostorách, …………………………..

   (2)Pokud jde o dětskou skupinu od  7 do 12 dětí, provádí se ve všech prostorách …………………………

Odůvodnění:

Viz výše

Tato připomínka je zásadní.

 

(3)Čisté a použité ručníky a lůžkoviny se skladují odděleně. Pokud jde o dětskou skupinu od 7 do 12 dětí, skladují se čisté ručníky a lůžkoviny v  čistých uzavíratelných skříních nebo na policích v obalech. Použité ručníky a lůžkoviny se skladují ve vyčleněném prostoru, mimo pobytové prostory dětí.

         

       Odůvodnění:

       Viz výše.

       Tato připomínka je zásadní.

          8. § 6 navrhujeme upravit takto:

          Tato vyhláška nabývá účinnosti patnáctým dnem po vyhlášení.

Odůvodnění:

Účinnost by měla být nastavena stejně jako u zákona o dětské skupině. 

Tato připomínka je zásadní.

V Praze dne 13.8.2014

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět