Aktivizační opatření k nepříznivé situaci na trhu práce

Stanovisko k dokumentu „Aktivizační opatření k nepříznivé situaci na trhu práce“ (dále jen„aktivizační opatření“).

 

SP ČR vítá navržená opatření, která by měla a mohla přispět ke zvýšení zaměstnanosti a zlepšení situace na trhu práce. Současně však požaduje, co nejrychleji rozpracovat navrhovaná opatření do konkrétní podoby, včetně odhadu nákladů a přínosů, finančního krytí z  evropských strukturálních fondů a národních zdrojů (např. pro opatření č. 4 zavedení slev na pojistném na sociální zabezpečení je nezbytné znát konkrétní podobu poskytování slev z hlediska příjmů a výdajů státního rozpočtu pro jejich realizaci). Jen tak bude zabezpečena realizace navržených opatření.

Tato připomínka je zásadní.

Konkrétně:

  1.     SP ČR požaduje nad rámec návrhu doplnit opatření „příspěvek v době částečné nezaměstnanosti (kurzarbeit“) v souladu s  materiálem MPSV „Návrh na zavedení nového nástroje aktivní politiky zaměstnanosti ze dne 18.8. 2014.   
  2.     opatření č. 19 úprava tzv. „nekolidujícího zaměstnání“ - SP ČR navrhuje toto opatření vypustit.
  3.     SP ČR požaduje přehodnocení uváděných spolugestorství u vybraných opatření – např.

Tato připomínka je zásadní.  

Odůvodnění:

Návrh novely zákona o zaměstnanosti, který v současnosti prochází legislativním procesem, jde zcela jiným směrem, kdy podmínky souběhu pobírání podpory v nezaměstnanosti a výkonu výdělečné činnost naopak zpřísňuje, což ve svém důsledku znemožňuje realizaci opatření.        

Tato připomínka je doporučující.         

  •          opatření č. 6. úprava definice zájemce o zaměstnání. Pokud je spolugestorem HK, měl by být i SP ČR, případně gesci s ohledem na obsah, kdy jde o definici, ponechat pouze na resortech,
  •          opatření č. 7 vytvoření programu na poskytování poradenství je uváděna gesce HK přímo v návrhu opatření a dále jako spolugestor opět HK a KZPS, měl by být SP ČR
  •          uvedená přiřazení navozují dojem nahodilosti ve vztahu k ostatním opatřením (např. č. 37 – zvýšení minimální mzdy, kde není uváděn žádný sociální partner a v kontextu s vládním prohlášením by měli být jako spolugestoři sociální partneři uvedeni). 

 Tato připomínka je zásadní.   

V Praze dne 21.8.2014

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět