Stanovisko k návrhu zákona o integrovaném registru znečištění

Stanovisko SP ČR k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečištění.

 

Zásadní připomínky

SP ČR vítá návrh novely zákona č. 25/2008 Sb. jako jeden z dílčích kroků k uplatnění ekoauditu legislativy ŽP a snižování administrativní zátěže průmyslu.

Současně SP ČR opakovaně uplatňuje svou připomínku, týkající se povinnosti ohlašovat přenosy látek v odpadech. SP navrhuje následující alternativní řešení:

Alternativa I.:

Povinnost ohlašovat přenosy látek v odpadech ze zákona zcela vypustit

Zdůvodnění: tato povinnost jde nad rámec nařízení EP a Rady (ES) č. 166/2006
a představuje nadbytečnou administrativní zátěž podniků.

Alternativa II.:

 Povinnost ohlašovat přenosy látek v odpadech omezit na odpadové proudy, orientované k likvidaci na skládkách

Zdůvodnění: většina odpadů, zejména z oblasti průmyslu, je recyklována či jinak využívána (často opakovaně) a látky v nich vykazované nekončí v životním prostředí. V důsledku toho jsou přenosy látek započítávány opakovaně a dochází tak k výraznému zkreslování výsledných bilancí přenosů látek a bilancí zátěže životního prostředí.

1)   §3, odst. 2

 Navrhujeme tento odstavec vypustit.

Zdůvodnění:

Domníváme se, že návrh novely nenaplňuje deklarované cíle na snížení administrativy a to opětovným nezrušením § 3 odst. 2 . Argumenty o kompromisu, nesnižujícím pozitivní přínos IRZ z hlediska OŽP, nelze v tomto případě přijmout. Naprostá většina provozovatelů zařízení mimo okruh stanovený evropským nařízením č. 166/2006/ES buď nepřekračuje žádný ohlašovací práh, nebo překračuje pouze ohlašovací práh v produkci nebezpečných odpadů, který je položen v předmětném nařízení EK velmi nízko na 2 t/rok. Ostatní ohlašovací prahy jsou nastaveny natolik vysoko, že malé i střední provozovny tyto prahy nepřekračují.

Odpadářská legislativa daná zákonem č. 185/2001 Sb. stanovuje povinnost ohlašovat do 15. 2. každoročně produkci nebezpečných odpadů již od 100 kg za rok, takže vypuštěním § 3 odst. 2 by k žádnému výpadku údajů nedošlo, pouze je to o tom, že státní správa si nedokáže či nechce údaje s těchto dvou ohlašovacích procesů (IRZ/odpady) dát dohromady.

Ponecháním § 3 odst. 2 v novele zákona o IRZ bude pokračovat znevýhodnění českého průmyslu oproti ostatním zemím EU bez podloženého důvodu.

2) §4, poznámka pod čarou č. 6:

Odkazuje na již neplatný zákon 86/2002 Sb. - opravit,

3) §4, poznámka pod čarou č. 7:

Odkazuje na již neplatný obchodní zákoník, který byl nahrazen 89/2012 Sb. občanským zákoníkem.

4) § 6:

je psán na právnickou osobu, ale tento pojem by měl být nahrazen pojmem „provozovatel“, aby byl zajištěn soulad s §5 i dalšími.

5) Příloha k zákonu č. 25/2008 Sb.

Není nám zcela jasné, proč a v takovém objemu je navrhováno znění celé přílohy, která jde nad rozsah  nařízení 166/2006/EU. 

6) Pokud bude Příloha k zákonu realizována, navrhujeme následující úpravy:

6.1 Sloučit položky na straně 12:

„Tváření železných kovů protlačováním“ a „Výroba ocelových trub, trubek, dutých profilů a souvisejících potrubních tvarovek“, obě položky o výrobní kapacitě větší než 5 tun denně, do jedné položky „Tváření železných kovů protlačováním“ a v pravém sloupci u ní uvést „o výrobní kapacitě větší než 5 tun denně“ (doplnit slovo „větší)

Zdůvodnění:

Výroba ocelových trubek a dalších uvedených položek válcováním za tepla je uvedena v nařízení 166/2008/EU. Navrhované znění je doplňující ke znění nařízení. a je zbytečné vypočítávat u protlačování železných kovů, jaké výrobky se touto technologií vyrábějí.

Doplnění slova „větší“ do vymezení velikosti zařízení považujeme za nutné, protože dle navrženého znění by do vykazování nespadala zařízení o kapacitě jiné než přesně 5 tun denně.

6.2. Sloučit položky na straně 12:

Namísto položek v levém sloupci:

-          výroba odlitků z litiny s lupínkovým grafitem

-          výroba odlitků z litiny s kuličkovým grafitem

-          výroba ostatních odlitků z litiny

-          výroba odlitků z uhlíkatých ocelí

-          výroba odlitků z legovaných ocelí

uvést sloučenou položku:

-          Slévárny železných kovů.

V pravém sloupci zůstává vymezení velikosti: „o výrobní kapacitě od 5 tun denně do 20 tun denně“

Zdůvodnění:

Nepovažujeme za účelné vyjmenovávat jednotlivé typy železných kovů, protože o jeho detailu by se mohlo s úspěchem a dlouho diskutovat. Např. ve slévárně litiny se vyrábějí většinou odlitky z více druhů litin v jednom provoze, případně se vyrábějí ve stejném provoze odlitky jak z litin, tak z ocelí. Navrhujeme proto uvést v příloze sloučenou položku, která dostatečně a zcela vystihuje celou činnost. Pokud by autorům přílohy působilo v názvu položky potíže slovo „slévárny“ je možno sloučenou položku nazvat také „Výroba odlitků ze železných kovů“.

Připomínky č. 1, 2, 3, 4, 5 a 6 považujeme za podstatné.

V Praze 9. ledna 2015

Aliapuliosová Eva
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět