Plán práce EK 2015: Priority Svazu průmyslu a dopravy ČR

Co přinese Junckerův „nový začátek“ podnikatelům v České republice a Evropě

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) ve své bezprostřední reakci na zveřejnění pracovního programu Evropské komise na rok 2015 v prosinci minulého roku přivítal snahu nových evropských lídrů o změnu a nový přístup k řešení ekonomických a sociálních výzev, kterým bude Evropa v nejbližší budoucnosti čelit.

Nový program Komise považuje SP ČR za skutečný pokus o „Nový začátek pro Evropu“, tak je deklarován v agendě předsedy Evropské komise J.-C. Junckera.

Radikálně zredukovaný počet nových legislativních i nelegislativních návrhů (23) a snaha pokračovat v programu REFIT znamená, že Evropská komise se zaměří na menší počet cílů a její snahou bude omezit regulaci.

Zda bude tento nový začátek znamenat pozitivní změnu pro byznys v České republice i v Evropě závisí na výběru priorit. SP ČR nyní ve spolupráci s členskými svazy a podniky analyzoval pracovní program Komise a stanovil si své top priority a priority, které bude sledovat v zájmu své členské základny. Mezi top priority 2015 budou bezesporu patřit: investiční plán pro EU, energetická unie, digitální ekonomika a mobilita v EU. Mezi standardní a dlouhodobě sledované priority SP ČR patří posilování průmyslové základny v Evropě, strategie vnitřního trhu pro zboží a služby, zaměstnatelnost a integrace na pracovním trhu. SP ČR ve svém stanovisku přináší i nové návrhy na stažení legislativy, která neplní svůj účel.

pdfStanovisko SP ČR k Pracovnímu programu Evropské komise 2015528.49 KB

Vladimíra Drbalová