SP ČR a MŠMT chtějí zásadně změnit školství

 K obratu by měla přispět analýza trhu práce, Národní kulatý stůl i společná marketingová akce Rok průmyslu a technického vzdělávání 2015.

-------------------------------------------------------------------------------

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák podepsal dnes s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Marcelem Chládkem Dohodu o spolupráci. Největší zaměstnavatelský svaz v ČR a resort školství považují dohodu za závazek společně řešit chronické problémy v oblasti vzdělávání, zejména pak nedostatek technicky vzdělaných pracovníků ve firmách. Těch chybí desítky tisíc.

„Průmysl a doprava vytvářejí 37 % podíl HDP a zaměstnává 35 % pracovníků v naší zemi. Tomu ale neodpovídá současný vzdělávací systém. Považuji za zásadní, že jsme dohodou učinili první krok k systémovým změnám,“ uvedl po podpisu Jaroslav Hanák.

Na dohodu navazují další jednání a konkrétní aktivity. Jednou z nich bude příprava analýzy, která by dokázala odpovědět na to, jaké obory jsou potřebné pro trh práce. „Chceme vytvořit celorepublikovou analýzu trhu práce a predikci potřebných oborů. Nejen vysoké, ale ani odborné a učňovské školství nedpovídají potřebám trhu práce a nejsou flexibilní. Vytvoříme k tomu Národní kulatý stůl, kde bude zapojen Svaz průmyslu a dopravy ČR,“ uvedl Marcel Chládek.

Obě strany se domluvily na tom, že marketigově podpoří technické vzdělávání, včetně učňovského školství. „Rok 2015 vyhlásíme společně Rokem průmyslu a technického vzdělávání, a to v září na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Poďme společně přesvědčit tuto zemi, rodiče a děti, že průmysl není něco špinavého, ve firmách jsou moderní provozy, které potřebují kvalifikované pracovníky. Průmysl nabízí uplatnění. Nepotřebujeme absolventy škol, kteří míří rovnou na pracovní úřady,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Ve svých dotazníových šetřeních v krajích SP ČR mezi svými členskými firmami v posledních letech pravidelně zjišťoval, že jedním z nejbolavějších problémů je nedostatek technicky vzdělaných pracovníků, přičemž tento problém se dále prohlubuje. „Existuje výrazná disparita mezi vzdělávacím systémem a požadavky trhu práce,“ uvedl Jaroslav Hanák. Dohoda SP ČR a MŠMT se zaměřuje na narovnání těchto disparit a vyšší podporu požadavkům trhu
práce.

Signatáři se také shodli na nezbytnosti výrazněji zavádět polytechnickou výchovy v mateřských školách a základy technického a přírodovědného vzdělávání na základních školách.

SP ČR prosadil do smlouvy bod o potřebě zavádění prvků duálního vzdělávání do středních škol a výraznější podporu spolupráci středních a vyšších odborných škol a podnikatelů.

Mezi priority SP ČR, které souvisí právě s duálním vzděláváním, patří:

-          Daňové úlevy pro zaměstnavatele, kteří vzdělávají žáky na pracovištích

-          Úprava kapacit oborů na základě predikcí trhu práce

-          Realizace praktické výuky SŠ na pracovištích, kdy firmy mohou ovliňovat obsah výuky

-          Smluvní vztah žák-škola-firma / stipendia, motivační příspěvek /

-          Status pedagogického pracovníka pro instruktory a odborníky z praxe

Svaz průmyslu a dopravy ČR požadujeme také výraznou podporu systému rekvalifikací, kdy občan získává možnost další kvalifikace odpovídající potřebám trhu práce.

Text dohody najdete na webové stránce Svazu průmyslu a dopravy ČR www.spcr.cz.

Fotogalerie ze setkání s ministrem i tiskové konference je zveřejněna na http://www.spcr.cz/media-galerie/podpis-dohody-o-spolupraci-s-ministerstvem-skolstvi.

kategorie Dokumenty
zpět