Výsledky dotazníkového šetření SP ČR - duben 2010

Zrcadlo průmyslu.

Svaz průmyslu a dopravy ČR uspořádal ve dnech 15. až 26. dubna 2010 dotazníkové šetření mezi 1600 členskými firmami a svazy. Navazuje na předchozích pět průzkumů v letech 2008 a 2009.

Cílem šetření bylo zjistit aktuální kondici tuzemských podniků a na základě očekávání zaměstnavatelů predikovat vývoj průmyslu a celé české ekonomiky ve 2. a ve 3. čtvrtletí roku 2010.

Šetření je rozděleno do dvou hlavních bloků:

První se týká využití výrobních kapacit, očekávání vývoje zakázek a počtu zaměstnanců. Respondenti prezentovali svůj názor na termín ukončení ekonomické krize v ČR a nástup dlouhodobého oživení.

Druhý blok otázek se zabývá opatřeními firem pro jejich rozvoj a kvalitou podnikatelského prostředí. Sledován byl přístup firem k úvěrům, vymahatelnost práva, platební morálka, korupce, byrokracie. Zkoumala se i důležitost vlivu faktorů působících na růst produkce firem jakými jsou zahraniční a domácí poptávka, nedostatek financí, náklady, konkurence aj.

Respondenti hodnotili význam politiky státu v oblastech, jakými jsou věda a výzkum, pracovní zákonodárství, průchodnost práva, udržitelnost veřejných financí, strukturální fondy či proexportní politika.

V dubnovém šetření odpovědělo 196 respondentů z řad členských firem.

Výsledky

kategorie Ankety
zpět