Šetření o stavu poskytování zaměstnaneckých benefitů

  Absolutní většina firem v ČR poskytuje benefity, mezi daňově zvýhodněnými vede vzdělávání, stravenky a penzijní připojištění.

 

V červnu letošního roku uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy ČR společně s ING Pojišťovna již šestou vlnu anketního výzkumu týkajícího se zaměstnaneckých benefitů. Anketního výzkumu, který probíhal ve dnech 1. až 29. června 2012 se účastnilo 120 firem z České republiky. Nejpočetnější byly společnosti zpracovatelského průmyslu (48 %)  a z dopravy (12).

Z šetření vyplynul závěr,  že daňově zvýhodněné benefity nabízí svým zaměstnancům stejně jako v loňském roce drtivá většina oslovených společností (98 %). Obdobný výsledek zaznamenaly i daňově nezvýhodněné benefity.

Nejoblíbenějším daňově zvýhodněným benefitem je vzdělávání, stravenky a penzijní připojištění. Všechny tři benefity zaznamenaly oproti loňskému roku mírný nárůst. Stejně jako loni je nejvíce rostoucím benefitem vzdělávání (+ 5 % společností). Penzijní připojištění a životní pojištění se těší stálé oblibě – PP poskytuje 74 % společností, ŽP 43 %.

Nabídka daňově nezvýhodněných benefitů je podobná jako minulé roky s mírným úbytkem, který však může být zatím považován nejvýše za náznak tendence. Nejčastěji poskytovaným benefitem jsou služební auto, mobilní telefon a pitný režim.

Prezentaci výsledků šetření najdete zde.

kategorie Ankety
zpět