Firmy očekávají letos mírné oživení

Šetření mezi nefinančními podniky prováděné SP ČR ve spolupráci s ČNB potvrdilo růst optimismu firem.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pravidelného čtvrtletního šetření za 4. kvartál roku 2013 se zúčastnilo 186 respondentů. Struktura oslovených respondentů a výpočty jsou nastaveny tak, aby bylo možné sledovat signály za oblast nefinančních podniků v české ekonomice.  

Šetření potvrdilo pozitivní trendy některých indikátorů jako zakázek v průmyslu či očekávání vývoje ekonomiky. Pozitivní signály ve srovnání s předcházejícím rokem byly zaznamenány v oblasti cen elektrické energie, zahraniční poptávky a zakázek. Zakázky potvrzují, že „očekávání mírného oživení zůstává“ a že podnikatelé neztrácejí mírný a opatrný optimismus.

Na druhou stranu šetření ukázalo, že o silném a stabilním růstu ještě nějakou dobu nebudeme moci hovořit. Hospodářské výsledky firem a vývoj posledních let vedoucí k nižším maržím v některých sektorech a vyšším nejistotám či omezené možnosti promítnout nárůsty cen vstupů do výstupů - to jsou příklady faktorů brzdících růst založených na stabilním tempu rozšiřujících investic.

Pro vyšší výdaje na „čisté“ investice ale potřebujete poptávku (produkt musí někdo za kalkulovanou cenu koupit) a určitou míru jistot. Jinými slovy - jak ukazuje očekávaný vývoj cen vstupů a výstupů či vnímání faktorů růstu ekonomiky (ceny surovin a materiálů, domácí poptávka, konkurence či kvalita podnikatelského prostředí v ČR) zde existují přirozené brzdy růstu.

Detailní zpracování výsledků okomentované analytikem SP ČR Bohuslavem Čížkem najdete zde:

kategorie Ankety
zpět